Antwerpse havencommunity blij met plaatsing voorsteven Belgica

Minister Muyters, gouverneur Berx en tal van Antwerpse havenprominenten woonden maandag de plaatsing van de voorsteven van de Belgica bij. In Boom wordt binnen een tewerkstellingsproject een replica van de historische driemaster gebouwd.

De replica van het historische schip Belgica, waarmee Adrien de Gerlache twee eeuwen geleden mee naar Antarctica voer, krijgt stilaan vorm. In 2020 zou het schip de Schelde moeten opvaren tijdens de Tall Ships Race. De dimensies van het schip zijn intussen duidelijk zichtbaar. Op de imposante kielbalk, die momenteel iets meer dan 30 meter lang is, rusten al 36 omvangrijke houten spanten. Dat alles dankzij de inspanningen van de deelnemers aan het opleidingsproject, een gemotiveerd team en tal van ondernemingen uit de Antwerpse havenwereld.

Sponsors

Vertegenwoordigers van Port of Singapore Authority (PSA), de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV), Cummins, Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME), MSC, Taste en Tomorrowland schroefden maandag als voornaamste sponsors van het Belgicaproject, samen met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, gouverneur Cathy Berx en burgemeester Jeroen Baert van Boom de voorsteven symbolisch vast aan de kielbalk.

Uitmuntende doorstroming

Het Belgicaproject werd al bedacht in 2007, maar kwam pas in 2013 goed uit de startblokken. Tientallen laaggeschoolde en moeilijk plaatsbare werkzoekenden bouwden intussen al mee aan het project. Dat moet hen opnieuw de juiste arbeidsattitude en technische vaardigheden opleveren om daarna op de reguliere arbeidsmarkt terecht te kunnen. Dat lukt verrassend goed, want meer dan 70% van de deelnemers stroomt na het project effectief door naar tewerkstelling. Dat is een uitmuntend cijfer, waarvoor alle prominenten hun bewondering uitten.