Antwerpen rij vooruit, België rij achteruit in lijst ‘miljonairhavens’

Wereldwijd haalden 135 havens vorig jaar een containertrafiek van meer dan 1 miljoen teu. Antwerpen klom in dat rijtje een trede hoger. In het landenklassement schoof België toch een rijtje achteruit.

Dynamar bracht in een overzicht met als titel ‘The Millionaires’ de havens in kaart die in 2017 meer dan 1 miljoen teu behandelden. Op het lijstje staan 135 namen, met de ‘usual suspects’ Shanghai (40,25 miljoen teu) en Singapore (33,67) op kop. Samen zagen die 135 havens 84% van de wereldwijde containertrafiek passeren, zo raamt de Nederlandse analist.

Slechts veertien van die havens, waaronder acht Chinese havens, halen meer dan 10 miljoen teu. Opvallend: dat zijn er twee meer dan het aantal havens die tussen de 5 en de 10 miljoen teu behandelen. Tussen de kopgroep en het peloton fietst dus een kleinere middengroep.

Antwerpen

Antwerpen staat 13de en wint zo een plaats. De Scheldehaven stak met zijn 10,45 miljoen teu (+ 4%) de Taiwanese haven Kaohsiung voorbij. Die noteerde in 2017 een krimp van zijn containeroverslag (- 2% naar 10,27 miljoen teu) en zakte naar de 15de plaats.

Rotterdam (+ 11% naar 13,74 miljoen teu) ging ook een trede hoger staan en eindigt op de elfde stek. Dat ging ten koste van het Maleisische Port Kelang, dat eveneens verlies optekende (- 9% naar 11,98 miljoen teu).

Hamburg (- 1% naar 8,82 miljoen teu) moet een plaats inleveren en eindigt 18de.

Zeebrugge komt in het Dynamarstuk niet voor omdat zijn zuivere containertrafiek (lolo) onder de 1 miljoen teu ligt.

België

Op basis van die lijst ‘miljonairhavens’ stelt Dynamar ook een soort landenklassement op. Ondanks de hogere rangschikking van Antwerpen zet België een stap terug naar de 15de plaats (maar Hongkong rekent Dynamar nog apart van China). Ons land moet de 14de positie aan India laten, dat met zijn grote containerhavens een tikkeltje meer teu (10,50 miljoen) haalt.

China haalt met de vingers in de neus de gouden medaille met zo maar eventjes 213 miljoen teu (zonder de 20,76 miljoen van Hongkong). De Verenigde Staten krijgen het zilver voor hun 44 miljoen ton en Singapore haalt op zijn eentje het brons.

Onder de Europese landen moet België Duitsland (10de), Nederland (11de) en Spanje (12de) laten voorgaan. Maar het klopt moeiteloos onder meer het Verenigd Koninkrijk (18de), Italië (21ste) en Frankrijk (30ste).

Jean-Louis Vandevoorde