Analisten speculeren op fusie in Zuid-Korea (update)

Hoewel de Zuid-Koreaanse rederijen Hanjin Shipping en Hyundai Merchant Marine (HMM) weinig voor een fusie voelen, zijn er maritieme analisten die geloven dat het er ooit eens van moet komen.

HMM probeert momenteel liquiditeitsproblemen op te lossen door activa te verkopen. Het plan heeft de steun van de belangrijkste geldschieter, de Korea Development Bank.

Het financiële herstructureringsplan houdt ook in dat de rederij de chartertarieven voor gehuurde containerschepen zou heronderhandelen, maar volgens het Britse nieuwsforum Loadstar vangt HMM op dat vlak tot nu toe bot bij die leveranciers.

Volgens de Britse consultant Drewry zou een fusie tussen Hanjin en HMM die al eerder door de (vorige) Zuid-Koreaanse transportminister werd geopperd, een uitweg kunnen bieden. Ook Hanjin kampt met een grote schuldenlast en wil daarom zijn kantoorgebouw in Londen en een aantal terminalparticipaties van de hand te doen.

Aansturen

Volgens Drewry Maritime Equity Research zal HMM overleven, maar kan de Zuid-Koreaanse overheid van de situatie bij beide carriers gebruik maken om op een samengaan aan te sturen. Hanjin is momenteel de negende grootste containerrederij ter wereld met een vloot van 99 schepen en een capaciteit van 611.138 teu.

Samen met de 55 schepen van HMM erbij (393.665 teu) zou dat een Zuid-Koreaanse carrier met een vloot van meer dan een miljoen slots kunnen opleveren, wat goed zou zijn voor een vijfde plaats in de wereldranglijst. Beide carriers zijn op dit moment wel lid van verschillende allianties, in casu CKYHE voor Hanjin en G6 Alliance voor HMM.

Reactie

Volgens HMM blijven de berichten over een eventueel samengaan met Hanjin speculaties en zou zo'n fusie weinig voordelen opleveren omdat de activiteiten van beide carriers elkaar in grote mate overlappen. De rederij benadrukt dat de overheid haar herstelprogramma steunt. Een deel van de droge bulkactiviteiten staat op het punt om voor 100 miljoen dollar verkocht te worden, waarbij de koper ook 350 miljoen dollar aan schulden zou overnemen.