THE Alliance snoeit verder in trans-Atlantische capaciteit

De leden van THE Alliance blijven tot minstens eind september hun capaciteit tussen Noord-Europa en de Verenigde Staten verminderen. Dinsdag kondigde Hapag-Lloyd aan dat er in september opnieuw vier afvaarten uit Antwerpen geschrapt worden.

Op de trans-Pacific blijven bijna alle eerder geannuleerde afvaarten van THE Alliance nu toch weer doorgaan en de alliantie legt tien extra afvaarten tussen de Far East en Noord-Europa in om deze zomer de tijdelijke stopzetting van de FE4 Service gedeeltelijk te compenseren. Maar THE Alliance blijft tussen Noord-Europa en de oostkust van de Verenigde Staten verder in het aanbod snoeien.

In tegenstelling tot de 2M-partners Maersk en MSC die hun gezamenlijke TA4/NEUATL4 Service tot minstens eind augustus staken, beperkt THE Alliance op de trans-Atlantic de capaciteit door individuele afvaarten te schrappen.

Drie schepen

De AL1-dienst die Rotterdam, Hamburg, Antwerpen en London-Gateway met Norfolk, Philadelphia, New York en Halifax verbindt, wordt al geruime tijd met drie in plaats van vijf schepen verzekerd. Dat betekent dat er in elke periode van vijf weken systematisch twee afvaarten wegvallen.

De Europa Terminal van PSA zag bijvoorbeeld op 16 juli geen schip uit deze dienst vertrekken en zal ook op 6 augustus geen AL1-boot zien. Hapag-Lloyd bevestigde gisteren dat ook de Antwerpse afvaarten van 20 augustus, 10 en 24 september niet doorgaan.

US Gulf

Hapag-Lloyd, Ocean Network Express (ONE) en Yang Ming slaan ook afvaarten over van de AL4 Service, die meer op de bediening van de US Gulf gericht is met aanlopen in Veracruz, Altamira, Houston en New Orleans. Vanuit Antwerpen was er deze maand geen afvaart op 17 juli en het vertrek op 8 augustus werd eveneens al geschrapt. Gisteren bevestigde Hapag-Lloyd dat er ook op 5 en 26 september geen AL4-schip zal afmeren aan de Europa Terminal.

Hapag-Lloyd voelt de effecten van de COVID-19-pandemie ook in de trade tussen het Middellandse Zeegebied en de US Gulf. De afvaartfrequentie van de wekelijkse MGX-dienst op die route zal daarom vanaf de tweede helft van augustus gehalveerd worden naar veertiendaags.

Stefan Verberckmoes