ACOD voelt zich buitenspel gezet in loodsenoverleg

Vrijdag zit minister Ben Weyts (N-VA) samen met de loodsenbonden. Alleen ACV en VSOA zijn uitgenodigd, ACOD niet. De socialistische vakbond legt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen nu volledig bij de minister.

De loodsenkorpsen van ACOD en VSOA startten vorig weekend met stiptheidsacties omdat ze als representatieve vakbonden niet gehoord waren over wijzigingen aan het akkoord van vorig jaar met betrekking tot het optimalisatieplan van de loodsen. Die wijzigingen kwamen er op vraag van de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL). Ondanks de belofte van minister Weyts om vrijdag opnieuw rond de tafel te zitten met elke vakbond afzonderlijk, gaan de stiptheidsacties gewoon door. Het ACV neemt niet deel aan de acties. De katholieke vakbond wacht het overleg af.

Nu blijkt dat het ACOD geen uitnodiging ontvangen heeft. “Wij worden niet uitgenodigd omdat we het akkoord van maart vorig jaar niet ondertekend hebben. De verantwoordelijkheid ligt nu volledig bij minister Weyts”, zegt Eddy Hendryckx (foto) van ACOD. Het einde van de stiptheidsacties is dus waarschijnlijk nog niet in zicht.

Het kabinet van minister Weyts reageert voorlopig niet.

Koen Heinen