Achttien trailers uitgebrand op DFDS-terminal Göteborg

Achttien trailers brandden woensdagmiddag uit op de terminal van DFDS in het Zweedse Göteborg, waar dagelijks roroschepen uit Zeebrugge en North Sea Port aanlopen. Door de rookontwikkeling werd het verkeer rond de haven gedeeltelijk afgesloten.

De haven van Göteborg werd woensdagmiddag net voor 16 uur opgeschrikt door brand op de Gothenburg Ro/Ro Terminal waar operator DFDS gebruik van maakt. “Een trailer had vuur gevat en dat verspreidde zich snel naar de naburige trailers”, zegt Morgan Olausson, managing director van de DFDS Ferry Division in Zweden.

Uiteindelijk vernielde de brand achttien trailers, zegt Björn Wånge, manager van Gothenburg Ro/Ro Terminal. “Hoewel het een hevige uitslaande brand was, raakte gelukkig niemand gewond. Rederij DFDF en behandelaar APM Terminals werkten goed samen en volgden de afgesproken richtlijnen voor zulke situaties. De bandweer kreeg in de loop van de avond het vuur helemaal onder controle, maar bleef voor de veiligheid tot twee uur vannacht ter plaatse.”

Rookpluim en knallen

In de lokale pers spreken getuigen van luide knallen. Volgens de politie is er geen vermoeden van misdaad en volgens de hulpdiensten waren er geen gasflessen, giftige chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen aan boord van de trailers. Mogelijk kwamen de knallen van de banden die door de hitte ontploften.

Toch werden de bewoners van Göteborg aangeraden om weg te blijven van de grote rookpluim die zich vanuit het havengebied verspreidde. Alle verkeer naar het gebied werd tijdelijk afgesloten.

Verzekering

“Alle klanten en medewerkers zijn geïnformeerd. Van zodra de experts van de verzekeringsmaatschappijen de nodige vaststellingen hebben kunnen doen, starten we met het verwijderen van de trailers en het schoonmaken van het terrein”, zegt Wånge.

“De rest van de dag stonden er sowieso geen afvaarten meer gepland, dus er was geen effect op onze scheepoperaties”, besluit Olausson. DFDS heeft vanuit Göteborg wekelijks vijf afvaarten naar North Sea Port en vier naar Zeebrugge. Göteborg is de grootste haven van Scandinavië.

Roel Jacobus