Aanvaring tussen Antwerpse waterbus en speedboot op Schelde

De Antwerpse waterbus is dinsdagavond tegen een speedboot gebotst ter hoogte van het Steen. Drie opvarenden van de privéboot vielen in de Schelde, maar ze zijn vrijwel meteen aan boord gehesen door de kapitein van de waterbus. Niemand raakte gewond.

De aanvaring vond plaats om exact 21.55 uur tussen het Steen en het Loodswezen aan de kaaien. “De waterbus maakte een U-turn om aan te meren aan het Steenplein om daarop richting Zwijndrecht te varen voor het einde van haar dienst”, zegt communicatieverantwoordelijke van het Havenbedrijf, Barbara Janssens. "De waterbus was al volledig gedraaid toen het kleine vaartuig de waterbus achteraan raakte.”

Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog niet bekend. "De Scheepvaartpolitie onderzoekt momenteel de zaak in samenwerking met het parket van Antwerpen", zegt Janssens. "De twee bemanningsleden en twee passagiers aan boord van de waterbus bleven ongedeerd."

Op sleeptouw

De waterbus liep geen grote schade op en kon na afloop nog varen. "De waterbus heeft de beschadigde kleine boot op sleeptouw genomen naar Sint-Anna op Linkeroever. Daar zijn de drie personen die in het water zijn beland ter plaatse verzorgd", zegt Kristof Geens van de Brandweer Zone Antwerpen. "Ze waren licht onderkoeld, maar moesten niet naar het ziekenhuis voor medische verzorging."

"De melding klonk heel ernstig en er waren heel wat hulpdiensten opgetrommeld", gaat Geens verder. "We hadden al ervaring door een ongeval twee jaar geleden waarbij twee speedboten frontaal op elkaar zijn gevaren. Dat was op ongeveer dezelfde plaats."

Redder in nood

Opmerkelijk, DeWaterbus was ook toen redder in nood. "Dat toont wel aan dat de waterbussen op de Schelde ook van groot belang zijn bij reddingsacties", vertelt Geens. "Er is altijd wel een waterbus in de buurt, zeker tijdens de daguren. Als er iets gebeurt, zijn ze heel snel inzetbaar om een eerste redding te doen voor de hulpdiensten ter plaatse zijn."

Voor DeWaterbus is het niet de eerste aanvaring. In december vorig jaar botste een waterbus nog tegen een ponton op Linkeroever. Een tiental passagiers raakten toen lichtgewond.

Julie Desmet