Ann Baats: "Veiligheid blijft focus van opleidingen havenarbeiders"

Voor het magazine rond Levenslang Leren in de Logistiek ging Flows onder meer langs bij Ocha, het opleidingscentrum voor havenarbeiders in de Antwerpse haven. Ook daar groeit de vraag naar e-learning. Maar veiligheid blijft er hét aandachtspunt.

Ocha, het opleidingscentrum voor havenarbeiders in de Antwerpse haven, zet dit jaar volop in op een vernieuwde opleiding rond veiligheidsbewustzijn en de gevaren van drugshandel. “Het werk is vaak hetzelfde, maar de situatie is dat nooit”, vertelt manager Ann Baats.  

Ocha sloot door COVID-19 tweemaal zijn deuren gedurende enkele maanden, maar zat daarom niet stil. “Hoewel de ongevallencijfers de laatste jaren dalen, hebben onze collega’s van de dienst veiligheid samen met de bedrijven en sociale partners heel wat inspanningen geleverd om het veiligheidsbeleid omhoog te krikken”, vertelt Ann Baats, manager van Ocha. “Veiligheid blijft de belangrijkste focus van onze opleidingen. Het werk is vaak hetzelfde, maar de situatie is dat nooit. Onze havenarbeiders moeten beseffen dat ze in een risicovolle omgeving zitten en altijd alert moeten zijn.” 

Scheepsbouw 

Zo zijn er schepen waarbij havenarbeiders zich in alle bochten moeten wringen om een ‘high cube container’ aan de buitenkant van het schip vast te zetten. “Dat zijn geen evidente toestanden. Dat was vroeger al zo en is in twintig jaar tijd nog niet veranderd.” COVID-19 heeft de lespakketten inhoudelijk niet zozeer gewijzigd. “Dat gebeurt wel door nieuwe technologieën, behandelingstechnieken en opleidingsbehoeftes of als de scheepsbouwers hun schepen anders inrichten zodat er op een veiligere manier kan worden gewerkt.” 

De containertrafiek nam sinds 2017 sterk toe en bood Ocha een ‘explosie’ aan opleidingen aan om de pool van havenarbeiders te vergroten. “Er was vooral een tekort aan straddle-carrierchauffeurs. Dat heeft ons verplicht om opnieuw in shiften te werken. We gaven zelfs ‘s nachts les omdat de vraag zo groot was”, vertelt Baats.  

“Er was in 2020 opnieuw ruimte om voldoende aandacht te besteden aan andere opleidingsprioriteiten zoals bijscholingen en opfrissingscursussen”, gaat ze verder. “Die zetten we ook dit jaar voort. We roepen elke beroepscategorie - de havenarbeiders, dokautovoerders, kuipers en de straddle-carrierchauffeurs - na vijf jaar op om gedurende een aantal dagen hun belangrijkste vaardigheden opnieuw in te oefenen en nieuwe inzichten te verwerven.” 

Preventiecampagne drugshandel 

Groot aandachtspunt is de mogelijke betrokkenheid in het drugsmilieu. “Er loopt een grote preventiecampagne”, vertelt ze. “Wie bijvoorbeeld op de terminal incheckt op locatie via sociale media, wordt zichtbaar als havenmedewerker en is gemakkelijk te contacteren door criminelen. Sommigen laten zich verleiden om de loopjongens van de criminele organisaties te worden. We proberen al onze medewerkers echt duidelijk te maken dat als je een keer ‘ja’ zegt, je niet meer terug kunt en steeds verder in het nauw wordt gedreven. Dat benadrukken we extra voor zowel de nieuwkomers als voor degenen die voor een opfrissingscursus komen.”  

Ocha trekt in de opleidingen volop de troef van praktijkkennis. “Al onze lesgevers zijn jarenlang havenarbeider geweest en kennen het klappen van de zweep. We beschikken over ruim 50.000 m2 aan trainingsoppervlakte met eigen voertuigen, kranen, roro-simulatoren en zelfs een luik van een schip om goederen te laden en lossen”, zegt Baats. “De mensen die bij ons instromen, komen hier niet om hun broek te verslijten op de schoolbanken, maar om de handen uit de mouwen te steken. Dat is ook de werkethiek die onze haven zo productief maakt.”  

Learning management system 

Toch steekt ook de vraag naar e-learning steeds meer de kop op. “We zijn een praktijkopleidingscentrum, maar voelen dat de tijd rijp is om mee te evolueren. Het is belangrijk om onze havenarbeiders tijdens hun carrière voortdurend inzichten en leermogelijkheden aan te bieden. We denken daarbij aan de opstart van een learning management system (LMS). Dat zouden we multifunctioneel kunnen inzetten om bijvoorbeeld de nieuwe instromers vooraf te informeren over wat werken in de haven nu eigenlijk inhoudt, maar evengoed om onder de ervaren havenarbeiders de meest recente veiligheidsinstructiekaarten gemakkelijk te verspreiden.” 

Technische opleidingen 

Ocha werkt ook samen met technische scholen zoals GTI Beveren en Gitok. “Er is een tekort aan technisch personeel. Veel bedrijven hebben het moeilijk om goede vakmensen te vinden voor het herstel en onderhoud van hun machines”, vertelt Baats. “We nodigen de laatstejaarsstudenten bij ons uit om kennis te maken met de haven in de hoop dat ze hier aan de slag kunnen.” 

Julie Desmet

www.ocha.be

Wilt u ook de andere artikels uit ons printmagazine 'Levenslang Leren in de Logistiek' lezen? We sturen ze u graag allemaal digitaal toe. Stuur een mail naar marketing@flows.be met als onderwerp 'graag artikels printmagazine'.