6 start-ups stoten door op selectiedag PortXL Antwerp

Zweten en netwerken, zo valt de selectiedag van de eerste editie van PortXL Antwerp het best te omschrijven. Met medewerking van grote spelers uit de haven kunnen zes start-ups hun technologie verder ontwikkelen.

De Nederlandse start-upaccelerator PortXL waagt volgend jaar de sprong naar Singapore, maar eerst gaat alle aandacht naar Antwerpen. De organisatie van PortXL Antwerp schotelde de preselectie van start-ups voor aan een vakjury met mensen van Port of Antwerp, DEME, MSC en consultancybureau EY.

Flows werd mee uitgenodigd om de start-ups aan vragen te onderwerpen in een draaisysteem. Tegen het eind van de selectiedag viel de keuze van de jury op zes van de achttien vooraf geselecteerden: Behind The Buttons, Enervalis, Esoptra, Seafar, Waylay en Xetal.

Accelerator

Bij de verwelkoming 's morgens legde Wim De Waele (foto 2) het nut van een accelerator klaar en duidelijk uit aan de deelnemers. De kersverse manager van The Beacon in Antwerpen leidde vroeger de accelerator iMinds die met imec fuseerde.

“Je hebt de normale wijze waarop grote bedrijven nieuwe technologie in huis halen,” zei De Waele. “Noem het de relatie tussen klant en leverancier. Bij het bouwen van complexe, innovatieve oplossingen is dit vaak niet de beste manier. Wat je dan moet doen, is co-creëren.” Zo’n traject van co-creatie wordt door een accelerator ondersteund.

Tekort aan tijd

“Respecteer de tijd die de technologiebedrijven hierin steken,” waarschuwde De Waele de delegatie van havenbedrijven, waaronder ook gasten van Euronav en Rombit. “Deze start-ups hebben een opportuniteitskost en als er een zaak is dat zij te weinig hebben, dan is het tijd.”

Elke start-up kreeg welgeteld een minuut om zich voor de groep aanwezigen te verkopen. Van zodra alle kandidaten erdoor waren gejaagd, werden ze in groepjes onderverdeeld voor gesprekken van telkens een halfuur. “Het is vooral zweten en hard werk", zei Mare Straetmans (foto 3), directeur PortXL. “Ik hoop dat iedereen hier veel energie uithaalt.”

Bijsturen

In de rondetafelgesprekken lieten de start-ups zich van hun beste kant zien. Tegelijk waren ze openhartig over de omzwervingen die ze in hun beginfase hebben doorlopen. Leander Naessens, zaakvoerder van Behind The Buttons, timmert al twaalf jaar aan de weg.

“Vroeger deden wij maatwerk”, vertelde Naessens. “Dat bestond uit software en hardware. Onze afdeling hardware is verkocht aan Cheops en het geld daarvan gebruiken we om Peripass verder uit te werken.” Peripass is een systeem om partijen toegang te verlenen tot drukke bedrijfsterreinen. De totaaloplossing zorgt voor efficiëntere planning en spaart veiligheidspersoneel uit.

Contracten

Naessens wist de jury van zijn idee te overtuigen. Behind The Buttons en de vijf andere uitverkoren start-ups zullen vanaf november hun technologie verder vormgeven, samen met hun partnerbedrijf. Mare Straetmans is tevreden: “Dankzij de steun van Port of Antwerp hebben we dit moment voor mekaar gekregen.”

Wel blijft het afwachten of hieruit ook contracten tussen de bedrijven voortvloeien. Wim De Waele: “Dit gaat over business. Als er geen contracten worden getekend, dan mag het nog een goede leerschool zijn geweest, maar dat zou een teleurstelling zijn.”

Sven Goyvaerts