2M annuleert in extremis afvaart vanuit China naar Antwerpen

MSC heeft vandaag aangekondigd dat de afvaart van de Swan Service tussen het Verre Oosten en Noord-Europa in week 39 wordt afgelast. De AE2/Swan Service wordt als gevolg daarvan een week eerder opgeheven dan voorzien.

De tarieven op de spotmarkt tussen het Verre Oosten en Noord-Europa blijven onder druk staan. Het zet de grote carriers aan om nog meer afvaarten te annuleren. Het schrappen van afvaarten wordt normaliter tijdig aangekondigd, maar MSC maakte pas vandaag bekend dat de reis van de 18.340 teu grote ‘Margrethe Maersk’ (foto) voor de AE2/Swan Service van het 2M Vessel Sharing Agreement niet doorgaat.

De ‘Margrethe Maersk’ had op 25 september in Qingdao moeten beginnen laden voor Noord-Europa. Door de annulatie van deze reis wordt de tijdelijke stopzetting van de AE2/Swan Service met een week vervroegd. 2M is niet het enige samenwerkingsverband dat de capaciteit tussen het Verre Oosten en Europa beperkt, want ook de Ocean Alliance schrapt de komende weken een recordaantal afvaarten.

Tarieven

Door afvaarten steeds korter voor de vertrekdatum te annuleren, hopen de carriers een verdere daling van de tarieven tegen te houden. De prijs voor het transport van een 40’ container tussen Shanghai en een Noord-Europese basishaven als Antwerpen, daalde volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) vorige week naar 1.348 dollar all-in, wat een vijfde minder is dan een jaar geleden.

Ook op andere grote vaargebieden zoals de trans-Pacific, zien de carriers hun inkomsten in het kalmere winterseizoen fors teruglopen. Het gemiddelde spottarief voor een 40' container tussen Shanghai en Los Angeles daalde vorige week met 7,6% naar 1.447 dollar all-in.

Stefan Verberckmoes