232.000 euro voor renovatie schoolschip Themis II

De hoognodige renovatie van het Antwerpse schoolschip Themis II kan eindelijk van start gaan: de Vlaamse overheid heeft 232.000 euro veil voor het opknapwerk. Aan die beslissing gingen een jaar overleg en meerdere kamervragen vooraf.

De rekening van 232.000 euro wordt in tweeën gedeeld tussen het kabinet van Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Roel Buisseret, directeur van de scheepvaartschool Cenflumarin (onderdeel van het Gemeenschapsonderwijs, GO) is opgelucht: "Er moest een oplossing komen: de renovatiewerken zouden in september moeten starten. Wij willen het schip tegen het begin van het volgende kalenderjaar klaar hebben."

De renovatie van de Themis II, die van 1965 dateert en sinds 2002 dienst doet als opleidingsschip, was aanleiding voor verschillende vragen in het Vlaams Parlement. N-VA parlementsleden Annick De Ridder en Bert Maertens bonden in mei nog de kat de bel aan omdat het overleg over de factuur, die tussen de 225.000 en de 250.000 euro werd geraamd, in het slop zat. Op een derde kamervraag over het onderwerp kon minister Crevits aankondigen dat haar kabinet en dat van Ben Weyts het geld samen zouden opbrengen.

De Ridder reageert opgetogen:"Uiteraard ben ik als Antwerpenaar met een hart voor het maritieme tevreden met het feit dat er een akkoord is gesloten tussen het Gemeenschapsonderwijs en DAB Vloot. Doordat beiden de helft van de voorziene kosten zullen dragen zal de Themis II dus kunnen blijven varen. Dit is in het belang van de leerlingen maar ook de binnenvaart in het algemeen.”

Ingrijpende renovatie 

De renovatie belooft een stevige kluif te worden: het schip moet in het droogdok, waarbij nog niet duidelijk is welke 'verrassingen' de romp onder de waterlijn prijsgeeft, er komen nieuwe blusinstallaties in de machinekamer, nieuwe sanitaire voorzieningen, extra camera's voor de veiligheid en een geluidsomkapping van de walgenerator. Door die geluidswering kan de kost van een volledig nieuwe generator vermeden worden. 

De renovatie wordt gecoördineerd door VLOOT. De voorbereiding van de werken is in handen van Canflumarin en de leerlingen. "Voor hen is dit een waardevolle leerervaring", besluit Buisseret. 

Michiel Leen