Zeilavontuur Antwerp Student Fleet nu ook als docu te zien (+ video)

Met een korte documentaire over hun zeilreis in het kader van ‘Antwerp Student Fleet’ laten de studenten van de Antwerpse Hogere Zeevaartschool het publiek meegenieten van hun avontuur op zee.

Het grote publiek is op woensdag 14 november welkom in de Antwerpse Hogere Zeevaartschool om de twintig minuten durende film te bekijken. Het kan dan ook kennismaken met de jongeren die begin september koers zetten van Antwerpen naar Peterhead en de Britse Oostkust aan boord van drie traditionele zeilschepen. Aan die avontuurlijke zeilreis ging een hele voorbereiding vooraf, waarbij de studenten ook zelf instonden voor het zoeken van sponsors en het organiseren van een afvaartevenement.

Old school

“We focussen in de docu op het leven aan boord, onze belevenissen in de haven, maar ook op het totstandkomen van de reis”, zegt Tibo De Feyter, een van de opvarenden. De Feyter kijkt tevreden terug op de reis. “Varen is vandaag een erg technologische aangelegenheid geworden, maar uit de old-school-technieken van het klassieke zeilen kun je ook bij het besturen van grote, moderne schepen veel leren. Op een zeilboot leer je de zee echt kennen en leer je de signalen van de natuur lezen. Een voorbeeld: aan boord van een groot containerschip voel je een windkracht van 10 beaufort niet per se als stevig aan. Wanneer je diezelfde windsnelheid op een zeilschip aan den lijve hebt ondervonden, weet je welke kracht ermee gepaard gaat. Ook al vaar je later met een veel groter schip, je houdt veel meer rekening met de kracht van de natuur.”

Waterrant

Intussen broeden de studenten op een volgende editie. “Het zou mooi zijn om het vertrek in te passen in het tweejaarlijkse festival Waterrant, maar dat idee zit nog in de planningsfase”, weet De Feyter.

Intussen kunnen sympathisanten alvast de beelden van de vorige editie bekijken bij de vertoning op 14 november. Iedereen is welkom vanaf 17.45 uur. Op 20 november organiseren de studenten nog een aparte vertoning voor de sponsors, die bij die gelegenheid extra in de bloemen worden gezet.

Meer info: contact@antwerpstudentfleet.be

Michiel Leen