William De Vos innovatiemanager bij DP World

DP World wil op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Daarom heeft de terminaluitbater William De Vos aangesteld als innovatiemanager. Voor de 28-jarige De Vos is de maritieme sector nieuw, maar zijn start-upervaring komt hem vast van pas.

DP World stelt William De Vos aan als innovatiemanager. De 28-jarige De Vos, die de overstap naar de maritieme sector maakt vanuit de start-upwereld, krijgt bij de terminaloperator een breed mandaat om nieuwe omzetstromen aan te boren, onafhankelijk van de overslag, die toch de corebusiness van de containerterminal blijft.

Data aan het werk 

“De directie wil sterk inzetten op innovatie”, zegt De Vos. “Systemen als NxtPort en Port+ zijn daarvan het sprekende bewijs. DP World participeert ook in die projecten. Maar wij willen een stap verder gaan en nieuwe omzet genereren uit nieuwe diensten en producten. We willen bijvoorbeeld aan de slag gaan met de data die wij hier verzamelen en zo diensten opzetten voor transporteurs en rederijen.”

De kernactiviteit van de terminal laat De Vos daarbij ongemoeid. “Dat zou een te brede uitdaging zijn. Bovendien kennen andere collega’s die wereld beter. Ik hoop vooral snel mijn eerste project voor te kunnen stellen na de zomer.”

Overweldigend

De logistieke en maritieme sector zijn nieuw terrein voor De Vos. In de afgelopen maanden heeft hij zich dan ook sterk beziggehouden met het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden en stakeholders.

De haven maakt diepe indruk op de geboren en getogen Antwerpenaar. “De maritieme sector is echt overweldigend. De haven is een wereld in een wereld. Als je er niet echt in komt, kén je die ook niet. Maar er beweegt veel, en er is veel goede wil om die veranderingen tot een goed einde te brengen. De logistiek is evenwel een traditionele sector, het is niet altijd even makkelijk om alle betrokkenen op één lijn te krijgen. Maar de juiste spirit is er alvast wel.”

Michiel Leen