Webdevelopment én Nederlands: Cronos leidt vluchtelingen op (+ video)

Een kleine groep vluchtelingen met roots in Afghanistan, Syrië en Irak volgt bij IT-bedrijf Cronos een intensieve en tweeledige opleiding. Hun lessen in webdevelopment gaan hand in hand met een cursus Nederlands.

Askim Kintziger van Cronos legt de filosofie achter de aparte opleiding uit. “We hebben via verschillende kanalen, OCMW en bibliotheken bijvoorbeeld, de cursus onder de aandacht gebracht”, klinkt het. Deze week begint een nieuwe lichting studenten aan de opleiding. De volgende groep begint op 17 september. De selectie voor die groep is volop bezig.

Op maat 

Kandidaten moeten toch wel wat in hun mars hebben, willen ze voor de opleiding in aanmerking komen. Sommige cursisten, maar zeker niet allemaal, hebben al een achtergrond in IT. Het bijspijkeren van hun kennis is dan ook een erg individueel gegeven. “De cursussen worden echt afgestemd op maat van de deelnemers”, zegt Kintziger. Momenteel ligt daarbij de focus op webdevelopment, maar eventueel wordt de scope van de cursus later nog uitgebreid.

Een week na het afstuderen kunnen de cursisten bij Cronos aan de slag. Een verplichting is het niet, maar het wordt wel sterk aangemoedigd. Alle studenten van de klas die in juni zijn afgestudeerd, vonden allemaal binnen de week werk binnen een van de Cronosbedrijven. Dat is opnieuw de doelstelling voor de volgende klas.

Tot snel in de haven? 

Sowieso is Cronos een huis met vele kamers: het is actief in de hardware én de software en focust op verschillende activiteiten en bedrijven. Zo duikt het ook op in de logistieke sfeer, onder andere bij de Hyperiongroep en zet het mee zijn schouders als Gold Partner onder de Antwerpse hackathon. Wie weet lopen we de ambitieuze nieuwkomers daar wel tegen het lijf.

Michiel Leen