Waterschoot: "APEC altijd op zoek naar nieuwe docenten"

APEC, het internationale opleidingscentrum van het Antwerpse Havenbedrijf, breidt zijn aanbod uit met twee nieuwe cursussen. Tegelijkertijd blijft het centrum op zoek naar docenten uit het maritieme werkveld, legt directeur Kristof Waterschoot uit.

"Voor het programmajaar 2019 staan er twee nieuwe cursussen op het progamma", weet Kristof Waterschoot, die aan het hoofd van het opleidingscentrum staat. "Enerzijds een gloednieuw vak 'Health, safety and security', anderzijds maakt breakbulk zijn rentree in het vak 'Breakbulk, shipping and logistics.' In het kader van het nieuwe breakbulkevenement Antwerp XL zien we een toegenomen interesse in breakbulk."

Groeipool

Daarnaast biedt het programma opleidingen die vooral gericht zijn op havenmanagement en havenlogistiek. De vakken worden gegeven door lesgevers van het Havenbedrijf, maar daarnaast doet APEC ook beroep op een pool van maar liefst 300 docenten uit het brede maritieme veld. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen", geeft Waterschoot mee. "Naast de trainingen in Antwerpen zijn er ook onze trainingscentra in China en India. Weldra voegen we daar ook Brazilië aan toe. Een tweede groeipool zijn opleidingen op maat van specifieke klanten. De interesse van Chinese en Afrikaanse groepen groeit, vandaar dat we extra mensen goed kunnen gebruiken."

Afgelijnd profiel 

Het profiel van de gemiddelde APEC-docent is vrij duidelijk afgelijnd: iemand die tot het middlemanagement van het bedrijf behoort en de praktische innovaties in zijn werkveld bij de deelnemers kan brengen vanuit zijn of haar eigen expertise. "Of het nu gaat om milieu-, logistiek-, of douane-aspecten, we willen een zo volledig mogelijk palet aan beroepen aan bod laten komen. Uiteraard worden de docenten ook vergoed voor hun inzet."

Wereldwijd

Waterschoot verwacht veel van de nieuwe module over safety & security. Antwerpen is op dat vlak een koploper. Een netwerk creëren door de overdracht van dergelijke kennis, daar is het het Havenbedrijf uiteindelijk om te doen. Tot nu toe bereikte het programma 15.000 deelnemers. Het afgelopen jaar waren dat er 700, uit 150 verschillende landen. "Er stonden landen op de deelnemerslijst waar ik zelf nog nooit van gehoord had", lacht Waterschoot. "En ik heb toch wel wat van de wereld gezien." 

Michiel Leen