Jon Ducheyne mist Water-rAnt deze keer niet als eerste deelnemer

Het watererfgoedfestival Water-rAnt heeft zijn eerste deelnemer beet. Jon Ducheyne, eigenaar van de 'Auguste', schreef zijn fraaie scheepje uit 1934 als eerste in. "Vorig jaar waren we net te laat, dat liet ik niet opnieuw gebeuren", lacht Jon.

Water-rAnt vindt dit jaar plaats van 27 tot 29 september. Het tweejaarlijkse watererfgoedfestival strijkt neer op de historische dokken bij het MAS op het Antwerpse Eilandje. De inschrijvingen voor deelnemende schepen zijn net begonnen. Dit jaar was Jon Ducheyne de eerste om zich in te schrijven, met zijn historische Maaskruiser 'Auguste'.

"Ja, ik ben er vroeg bij", lacht Jon. "Maar dat komt omdat we bij de vorige editie net te laat waren. Dat zouden we geen tweede keer laten gebeuren. Zodra de editie van 2019 nog maar werd aangekondigd, waren we erbij."

Tijdens het festival zal de 9,35 meter lange 'Auguste' afgemeerd liggen bij het Willemdok, al plant Jon ook een vaartochtje door onder andere het nabije Kattendijkdok. Daar is het scheepje uiteindelijk voor gebouwd. "De 'Auguste' werd gebouwd in 1934 in Rotterdam", weet Jon. "Het is een kanaalboot, niet gemaakt voor de open zee. Maar de Schelde, dat moet nog lukken."

Liefde op het eerste gezicht 

Ducheyne kocht de boot in 2016. "Ik zag hem voor het eerst in de buurt van Diksmuide en was meteen verkocht. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik probeer ook steeds meer te weten te komen over de geschiedenis van het schip."

Van beroep is Ducheyne kinesist, maar de passie voor boten was er altijd al. "Vroeger was ik wedstrijdzeiler en ook nu nog ben ik in de zomer vaak op mijn boot te vinden. In de winter ligt de 'Auguste' binnen. Op Water-rAnt krijgen we het gezelschap van een honderdtal fraaie oude schepen." 

Meer info over Water-rAnt vindt u hier

Michiel Leen