Ward Gorissen verhuist voor 't eerst kolossale kranen bij PSA (+video)

Recent werden op de Antwerpse PSA Noordzee Terminal de laatste twee nieuwe kranen op hun juiste plekje gemanoeuvreerd. Voor Ward Gorissen de eerste keer dat hij een dergelijk 'ballet' superviseert.

Voor wie er nog aan zou twijfelen: een havenkraan installeer je niet zomaar. De mastodonten komen per schip naar PSA Noordzee Terminal vanuit China en daar begint de 'commissioning', het testen en finetunen van de kraan voor het specifieke werk op de kade. De 'sea fastening' waarmee ze tijdens het transport wordt vastgezet, wordt afgebroken, de kraan wordt gekeurd en pas daarna wordt ze vanaf de kop van de kaai naar haar finale positie gebracht.

De 27-jarige Ward Gorissen overziet die operatie als projectmanager voor het eerst. “Deze kranen zijn de hoogste die we ooit op onze terminals hebben gehad. Ze staan in het midden van de kaai om zoveel mogelijk schepen te kunnen bedienen.”

Week voorbereiding

Voordat de kranen aan hun tocht over de kade beginnen, is er toch een week voorbereiding nodig. De eigenlijke verhuizing, in samenwerking met Mammoet, vergt de inzet van acht medewerkers van PSA en ATS, en een vijftal van Mammoet: een observator op elke hoek van de kraan en één bestuurder voor de SPMT's (voertuigen waarop de kraan wordt vervoerd), die met elkaar verbonden zijn.

“Eenmaal de kraan aan het rijden is, doet de afstand er zo niet toe. In principe zou je kunnen blijven rijden zolang de wind het toelaat”, zegt Ward. “Met deze twee kranen moesten we ongeveer de helft van de kaailengte afleggen.”

Snel aan het werk 

Eenmaal op hun positie worden de kranen weer aangesloten op de elektriciteit van de terminal. “Alles bij elkaar is het vlot gegaan. De kranen zijn tijdens het weekend verhuisd en in de nacht van maandag op dinsdag waren ze al operationeel”, zegt Ward.

Hij kijkt tevreden terug op zijn eerste kraanverhuizing als coördinator. In 2015 kwam de industrieel ingenieur elektromechanica in dienst bij ATS, de technische afdeling van MPET en PSA. “Hoewel er geen gelijkaardige bewegingen gepland staan voor de nabije toekomst, ziet het er wel naar uit dat we dit nog vaker gaan doen. Dit is zeker niet de laatste keer.”

Hoe zo'n kranenverhuizing eruit ziet, kunt u bekijken in de onderstaande video. 

Michiel Leen