Vondst van 1,3 ton coke leidde tot inval 1742 (UPDATE)

Een vondst van maar liefst 1,345 ton cocaïne in de Antwerpse haven zette de grootscheepse inval in gang, eerder deze week op de Antwerpse containerterminal 1742. In een personeelslocker vond de politie nog eens 13 kilo coke.

(update 16/05 12.30 uur)

De vondst dateert van 8 mei. Toen konden de douanediensten op Kaai 1742 een partij van 1,345 ton cocaïne onderscheppen en in beslag nemen. De partij kan volgens het parket rechtstreeks gelinkt worden aan de criminele organisatie die eerder deze week werd opgerold na een grootscheepse inval, zowel op de terminal als op verschillende adressen in de Antwerpse regio. 

Kartonnen dozen 

De drugs, afkomstig uit een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land, zaten verstopt in 36 pakken. De verzenders hebben weinig moeite gedaan om de lading te verstoppen: de pakken drugs zaten verpakt in gewone kartonnen dozen. Volgens Het Laatste Nieuws werd ook nog dertien kilogram cocaïne gevonden in de personeelslocker van een van de opgepakte 'reefermannen'. 

In het lopende gerechtelijke onderzoek werden woensdag opnieuw tien huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn twee mensen gearresteerd. Een van hen zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In totaal zijn er op dit ogenblik dertien mensen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Een deel van hen zal vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet door de lokale recherche van PZ Antwerpen.

'Uitzendkantoor' voor drugssmokkel

Intussen raken ook meer details bekend over de structuur van de opgerolde organisatie. Die zou zich hebben geprofileerd als een 'uitzendkantoor' dat tegen betaling drugs uit de haven smokkelde. De leiding zou in handen zijn van twee criminele families, de familie El K. uit Hove en de familie El K. uit Mortsel. Het restaurant dat ze samen beheerden, werd al beschoten. Verschillende leden van de familie El K. uit Mortsel werden volgens Gazet Van Antwerpen deze week opgepakt. 

Michiel Leen