VIL maakt logistiek wegwijs in wisselwerking trends en technologie

Technologische trends in de logistiek duiden is soms onbegonnen werk, zeker in een snel veranderende wereld. In de recentste Trendradar keert VIL-medewerker Eric Verlinden de verhouding om en bekijkt hij technologie in het licht van recente trends.

Het is een lijvig ding geworden, die nieuwe Trendradar van VIL (Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek). Maar liefst 13 hoofdstukken en 140 bladzijden, met als focus de rol van nieuwe technologieën in de logistiek. Al is het plaatje toch ingewikkelder dan dat. Samensteller Eric Verlinden licht de filosofie achter de nieuwe Trendradar als volgt toe: "We gingen op zoek naar de technologische ontwikkelingen die zich op dit moment voordoen in de logistiek, maar de technologie was op zich niet de focus. We hebben daarentegen de maatschappelijke trends in kaart gebracht, en zijn dan nagegaan welke logistieke concepten en technologieën die maatschappelijke veranderingen opvangen in de logistieke sector."

Verandering creëert trends

Onder het motto 'Verandering creëert trends' komen zo uitdagingen aan bod als de klimaatverandering, de veroudering en verstedelijking van de samenleving en de veranderende rol van de overheid. "We hebben het dus over de inzet van drones, maar ook over het toenemende belang van artificial intelligence, automatisering en digitalisering", zegt Verlinden. "Dat alles resulteert in mogelijkheden voor betere forecasting en samenwerking tussen de schakels in de logistieke keten. Of neem een verhaal als robotisering: dat kan het proces van de orderpicking helemaal veranderen. De technologie hebben we niet als doel op zich behandeld."

Believers

Volgens Verlinden groeit in de sector het besef dat zowel de maatschappelijke trends als de technologische veranderingen een merkbare impact hebben op de toekomst van de sector. "Als het van ons afhangt, mag het zelfs nog wat sneller gaan", zegt Verlinden. "Bij VIL zijn we believers in de technologische vooruitgang. Een aantal innovaties zijn nu matuur genoeg om op grote schaal te worden ingezet, bijvoorbeeld in het vergroeningsproces op weg naar CO2-neutraal transport."

Workshop

Samen met zijn team had Verlinden drie maanden nodig om het rapport op te stellen. "Het helpt om een overzicht te ceëren en zo een aantal dingen eens grondig op een rijtje te zetten", besluit Verlinden. Vanaf april biedt het VIL ook inhouseworkshops aan, gebaseerd op deze Trendradar, om de logistieke bedrijven wegwijs te maken in de wisselwerking tussen technologie en maatschappelijke trends. Die kosten 850 euro voor VIL-leden en 970 euro voor niet-leden.

Michiel Leen