Vanaf dit weekend: 'Vossen' met Fernand Huts in het Waasland

Dit weekend gaat het belevenisparcours 'Vossen' open voor het grote publiek. Fernand Huts stelde het project in de evenementenhal van Katoen Natie voor met een stevige schep humor.

'Vossen', het belevenistraject rond de legende van de Vos Reynaert, gaat morgen 1 mei open voor het grote publiek. Bezoekers vertrekken vanuit de evenementenhal 'Hof van Koning Nobel' op de terreinen van Katoen Natie aan de Singelberg in Kallo en gaan vandaaruit per fiets op pad door het Waasland en Hulst. Onderweg zijn verschillende haltes waar delen van het Reynaertverhaal worden uitgebeeld en onderdelen van Huts' omvangrijke kunstcollectie te zien zijn. 

Efteling à la Huts 

Beginhalte 'Hof van Nobel', gehuisvest in de hal die Katoen Natie liet bouwen voor de geplande musical '40-45' van Studio 100, is omgebouwd tot een Efteling-achtige pretparkattractie. De bezoekers worden er via film en audio-installaties ondergedompeld in de Middeleeuwse legende over de sluwe vos. Het moet gezegd: op korte tijd is hier puik werk geleverd. Bij de voorstelling van het project afgelopen maand, was het moeilijk voor te stellen dat er op zulke korte tijd zo'n resultaat kon worden geboekt. 

In het 'Hof van Nobel' ken je een fiets huren en dan de veertig kilometer van het traject op eigen tempo afleggen. Ook de cafetaria ('De malse billetjes' genoemd, met een knipoog naar een episode uit het verhaal) is in de hal aan de Singelberg gevestigd.

"Niet bezig met winst of verlies"

Huts laat terloops nog even vallen dat het Studio 100 project 12 miljoen euro had gekost, maar over de prijs van dit Reynaertavontuur blijft hij vaag. In de wandelgangen gaat een prijskaartje rond van twee miljoen euro, maar over de prijs wil Huts het niet hebben. "We gaan ons niet bezighouden met vragen over winst of verlies", klinkt het stellig. "De meerwaarde is groter dan het puur financiële. We willen een culturele injectie geven aan het Vlaanderen van vandaag, door dit verhaal uit de wereldtop van de literatuur te laten doorleven." De provincie Oost-Vlaanderen stopt 30.000 euro subsidie in het project en investeert in extra exemplaren van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen rond de Reynaertthematiek. Bezoekers van het Reynaertparcours krijgen ook twee uitgaven over Reynaert die speciaal voor het initiatief ontwikkeld werden. 

Geen overrompeling a.u.b.

Het project loopt tot en met 30 september. "Tegen dan heeft iedereen die het project wil zien, het wel gezien en is het mooi weer misschien wel op", zegt Huts. Over bezoekersaantallen blijven de initiatiefnemers vaag. Bij de voorstelling vorige maand viel het cijfer van dertig bezoekers per dag. "Een overrompeling is niet wenselijk: verschillende locaties langs het parcours zijn niet gemaakt om door grote groepen tegelijk bezocht te worden", zegt Huts. Het amuseert de havenbaas dat in Kieldrecht een bescheiden protest is opgetreden omdat het traject de oude pastorie van het dorp omvat, omgedoopt tot een 'Huis van Zonde'. Over de controversiële samenwerking met 'Koeken Troef' van Bart De Pauw wordt tijdens de persconferentie niets gerept. 

Het Studio 100-avontuur liep destijds spaak op het verkrijgen van een vergunning voor entertainment in het sevesogebied van de Linkeroever. Dergelijke perikelen hoeft 'Vossen' niet te vrezen volgens Huts. Veel last van het havenverkeer zullen de bezoekers niet hebben (en omgekeerd), verzekert Huts. Het parcours loopt grotendeels door natuurgebied, ver van de grote wegen en van de industriezone van de haven. "De publieke sector doet in haar fietsroutes net het omgekeerde, ze leiden de fietsers zelfs richting de kerncentrale van Doel, waar zoals wij weten, alles loopt zoals het hoort", voegt Huts er fijntjes aan toe. 

Voor het grote publiek gaat het parcours morgen open. Praktisch: 'Vossen' opent om 9 uur. Vanaf 5 mei tot en met pinkstermaandag 21 mei is het toegangsticket gratis, met een bon uit de krant. Standaardtickets kosten 15 euro, een fiets huren kost 10 euro. Jongeren tot en met 18 jaar bezoeken het parcours gratis. Meer info vindt u hier

Michiel Leen