Van Peel: "Havenhuis als ontmoetingsplaats met Rinus Van de Velde"

In het Havenhuis kunt u vrij enkele kunstwerken bewonderen van stadsgenoot Rinus Van de Velde. Het gaat om een imposante houtskooltekening en een sculptuur van een sloep.

Het atrium van het Antwerpse Havenhuis wordt nog tot 14 augustus verfraaid met een monumentaal kunstwerk van de bekende Antwerpse kunstenaar Rinus Van de Velde. 

Het gaat om een tweeluik, met enerzijds de tekening ‘On board of the Conrad, things take a weird turn’ en anderzijds de basissculptuur die model stond voor het werk ‘Sweet and intoxicating reverie’. Het tentoongestelde kunstwerk maakte deel uit van de negen imposante tekeningen die Van de Velde in 2016 succesvol exposeerde in het S.M.A.K. in Gent. Die reeks is gebaseerd op een nooit uitgevoerd filmscript ‘Donogoo Tonka, ou Les miracles de la science’ uit 1920 van de Franse schrijver Jules Romains. De basissculptuur stelt een veelkleurige sloep voor, die langzaam lijkt te kapseizen. De combinatie van een tekening met een monumentale sculptuur is relatief nieuw voor Van de Velde, maar komt in het grote atrium geweldig tot zijn recht. 

Kamerbrede houtskooltekening 

Van de Velde (°1983) werd in enkele jaren tijd in ruime kring beroemd met zijn vaak kamerbrede houtskooltekeningen. In die combinatie van een maritiem thema en het gebruik van houtskool, mag je een knipoog zien naar die andere Antwerpse kunstenaar, Eugeen Van Mieghem, die verderop langs de Antwerpse kaden zijn museum heeft. Ook Van Mieghem heeft sinds eind december vorig jaar een vaste plaats in het Havenhuis. Op de derde verdieping hangen zes etsen uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, die samen een getrouw beeld geven van het leven in de haven en aan de dokken kort na de Eerste Wereldoorlog.

Visitekaartje

“Met Rinus Van de Velde halen we zonder twijfel een bijzonder getalenteerd kunstenaar van eigen bodem naar het Havenhuis”, zegt havenschepen Marc Van Peel. “Met zijn oeuvre levert hij een visitekaartje af van het enorme potentieel van onze hedendaagse artistieke scène. Dat we zijn werken kunnen tentoonstellen in het Havenhuis, maakt me bijzonder trots. Het toont bovendien aan dat we met ons Havenhuis een ontmoetingsplaats creëren in de meest brede betekenis van het woord”, aldus Van Peel.

De tentoonstelling is tijdens de kantooruren (9.00 tot 18.00 uur) vrij te bezoeken, van maandag tot en met vrijdag. 

Michiel Leen