Hoogvliegers logistiekopleiding naar UA dankzij nieuwe master

Wie aan de Universiteit Antwerpen een maritieme masteropleiding wil volgen, hoeft dat niet langer in een master-na-masterprogramma te doen. Op die manier wil de UA hoogvliegers uit de logistieke hogeschoolopleidingen in de maritieme sector houden.

In de marge van het recente BNP Paribas Fortis Shipping Event was het ons al opgevallen: de grote aanwezigheid van studenten. Nu wordt duidelijk waar dat grote contingent jong geweld vandaan kwam: uit de kersverse opleiding 'Master Maritiem en Logistiek Management' van de Universiteit Antwerpen. 

De initiële master maritieme wetenschappen bestond sinds oktober 2018, maar was opgevat als een master-na-masterdiploma. Een optie kortom voor wie al een universitaire master op zak had. Deze master veranderde sinds 1 oktober jongstleden van naam en heet nu 'master maritiem en logistiek management'. De master is toegankelijk voor wie een universitair bachelordiploma op zak heeft, of een hogeschooldiploma in de logistiek, en via een schakelprogramma in het universitaire onderwijs terechtkomt. Een bewuste keuze, zegt docente Christa Sys. "We mikken op de goede hogeschoolstudenten die aan een overstap naar de universiteit denken. In het master-na-masterscenario ging veel talent voor de maritieme sector verloren. Nu binden we mensen met de juiste motivatie en talenten aan de sector. Je ziet het aan de inschrijvingscijfers: die zijn zowat verdubbeld." 

Multidisciplinair

Door de drempel naar de maritieme specialisatie te verlagen – een 'eenmalige' master is voor de sponsors/het thuisfront evidenter dan een master-bovenop-een-master –  hopen de initiatiefnemers ook meer 'multidisciplinaire' profielen naar de sector te lokken. "Mensen met een achtergrond in de rechten, of de IT. Die heeft de sector immers ook dringend nodig", zegt Sys. 

De master heeft een economische focus, maar daarnaast komen ook juridische en technologische aspecten aan bod. De grote troeven van de opleiding zijn volgens studente Katrien Storms de toekomstgerichtheid en volgens student Michiel van Dijck is het “een verademing dat er een wisselwerking met wederzijdse interesse is tussen de opleiding en de sector”. “De professoren die lesgeven in deze master hebben een sterk netwerk”, vult studente Maaike Seeuws aan.

Door de naamsverandering en de grotere bekendheid van de master bij hogescholen en universiteiten is de populariteit van deze master sterk gestegen. In het academiejaar 2019-2020 volgen 43 studenten de master en zitten er 46 studenten in het schakelprogramma. Studenten die slagen voor het schakelprogramma, kunnen in het volgende academiejaar doorstromen naar de master.

Ideaal vervolg 

In het schakelprogramma zitten vooral studenten die een professionele bachelor bedrijfsmanagement (vaak logistiek management) behaald hebben aan een van de hogescholen in Vlaanderen of Nederland. Céline Teetaert, Isabeau Muys en Bjorn De Backer volgden vorig academiejaar het schakelprogramma en stroomden nu door naar de master. “De master is een goede aanvulling op mijn bachelor logistiek management”, zegt Céline. Isabeau bevestigt dit: “Deze master is de ideale vervolgopleiding op mijn bachelor logistiek management. De reeds verworven kennis wordt nog meer verdiept en ditmaal op universitair niveau. Als resultaat beschik je over een uitgebreide kennis van de verschillende aspecten binnen de transport- en logistieke sector, die je meteen verder kan ontwikkelen in een uitdagende job”. Ook Bjorn ziet veel jobmogelijkheden na het volgen van deze master.

In de master zitten studenten met verschillende achtergronden. Het grootste deel van de studenten heeft een achtergrond in economie (bijvoorbeeld handelswetenschappen, logistiek management, TEW), maar ook profielen zoals rechten en nautische wetenschappen zijn vertegenwoordigd. “Met een juridische achtergrond vormt deze opleiding een absolute meerwaarde, die ons helemaal klaarmaakt voor de maritieme praktijk”, zegt studente Cato Van Straeten. “Deze opleiding maakt de juridische theorie eindelijk tastbaar”, voegt student Thibault Claeys toe.

35% van de studenten in de master zijn vrouwen, en in het schakelprogramma bedraagt het aandeel 42%. De stijging van het aantal studenten in deze logistiek- en transportgerichte master is goed nieuws voor de bedrijven in deze sector. “Dat is ook te merken aan het feit dat onze afgestudeerden snel werk vinden en bijna allemaal in de transport- en logistieke sector terechtkomen”, zegt Katrien De Langhe, opleidingsverantwoordelijke van de master.

Wie meer wil weten over de masteropleiding, kan terecht bij Katrien De Langhe.

Michiel Leen