Topambtenaar Freddy Aerts vervroegd met pensioen

Freddy Aerts gaat per 1 juni met pensioen. In de praktijk zal de topingenieur al volgende maand zijn kantoor op de Antwerpse Linkeroever verlaten. Hij is een van de drijvende krachten in de projecten 'Deurganckdok' en 'extra containercapaciteit'.

Op 1 juni gaat ingenieur Freddy Aerts officieel met pensioen. Maar in de praktijk zal de topingenieur al volgende maand zijn kantoor in het gloednieuwe gebouw op Linkeroever verlaten. Voor veel betrokkenen in projecten zoals extra containercapaciteit Antwerpen zal die beslissing een verrassing zijn.

Aerts trad in maart 1993 in dienst van de Vlaamse overheid na een carrière van zestien jaar als beroepsofficier-ingenieur. Op 1 januari 2002 werd hij afdelingshoofd van de pas gevormde afdeling Maritieme Toegang. Als topingenieur werkte hij een palmares samen om u tegen te zeggen: de Noordzeeterminal, het Deurganckdok en de Kieldrechtsluis in Antwerpen, de havendammen van Oostende, de Scheldeverdieping, de in uitvoering zijnde werken aan de nieuwe sluis van Terneuzen. En uiteraard niet te vergeten, het jarenlange diplomatische koorddansen om het gekelderde Saeftinghedok na eindeloos overleg te vervangen door ‘het complex project extra containercapaciteit' in het havengebied Antwerpen.

Stilzitten

Hoewel zijn aanvraag tot pensionering de voorbije dagen als een bom insloeg, heeft Aerts er een volledige loopbaan van meer dan 43 jaar opzitten. Hij verzekert ook ‘niet stil te zullen zitten’. Hij is ook nog brandweercommandant in zijn thuisgemeente Waasmunster.

Opvolger

Wie Aerts zal opvolgen als hoofd van de afdeling Maritieme Toegang, is nog onbekend. Morgen brengen we een weekendgesprek met hem.

Paul Verbraeken