Transport Gheeraert brengt opleidingen onder in apart bedrijf

Thomas Dumolyn is de nieuwe directeur van het kersverse verzelfstandigde opleidingscentrum Trans-Form, ontstaan vanuit Transport Gheeraert. Het centrum is open voor de vrije markt en wil het verschil maken met een echte praktijkomgeving.

Voor transport- en logistieke bedrijven die met extra service en niet-evidente leveringen het verschil willen maken, moeten de chauffeurs extra goed opgeleid zijn. Daarom structureerde Transport Gheeraert uit Loppem-Zedelgem, gespecialiseerd in transport en distributie, sinds 2010 zijn interne opleidingen onder de naam Trans-Form. Nu gaat het bedrijf een stap verder: sinds 10 januari is Trans-Form een aparte vennootschap die zijn eigen weg gaat op de open markt.

De directeur en medebestuurder van de vennootschap is Thomas Dumolyn (33), voordien planner bij Transport Gheeraert. “Sinds 2014 stond ik in voor de planning van de tanktransporten. Halverwege vorig jaar schakelde ik over naar Trans-Form, dat sinds januari een afzonderlijke onderneming is.”

Economisch historicus met passie voor transport

Het gezegde dat alle wegen naar de logistiek leiden, gaat zeker op voor Dumolyn. “Van opleiding ben ik economisch historicus en macro-econoom. Tijdens mijn studies geschiedenis verdiepte ik me in de economische historie van België. Dat groeide uit tot een bredere economische interesse. Na mijn diploma geschiedenis behaalde ik nog een bijkomende master economie. Daarbij paste ik in de omgekeerde richting businessmodellen toe op historische cases. De grootste uitdaging was het reconstrueren van datareeksen, wat steeds moeilijker wordt naarmate je in de tijd teruggaat.”

De kennis was leuk maar een loopbaan in stoffige archieven zag Dumolyn niet zitten. “Ik ben hands-on aangelegd en was altijd gefascineerd door transport en dan vooral in maritieme activiteiten. Ik kon aan de slag in het tanktransport bij Transport Gheeraert en ben me daarnaast steeds blijven bijscholen. Zo bekwaamde ik me bij onder meer Portilog en Syntra-West in de administratie van gevaarlijke goederen. Ik haalde ook aan het Instituut voor Transport & Logistiek België het diploma vakbekwaamheid om een goederenvervoerbedrijf te mogen runnen. Al die voorgeschiedenis samen geeft me een zeer brede basis om een opleidingsinstituut te leiden.”

Les in bedrijfsomgeving

Bij Trans-Form is Thomas Dumolyn als directeur de enige vaste kracht. “Ik kan rekenen op een groep lesgevers die tot nu toe bij Transport Gheeraert opleidingen gaven en op andere, externe specialisten. Voor een erkend opleidingsinstituut draait alles niet om het statuut van de lesgevers maar het gaat erom cursussen te ontwikkelen en te registreren. Trans-Form was met volgnummer vijftig een van de eerste die indertijd aan de strenge voorwaarden voldeed. Die erkenningsvoorwaarden gelden trouwens ook voor het leslokaal.”

Dat leslokaal en de oefenterreinen worden voortaan opengesteld voor cursisten uit andere transportbedrijven. “Door onze origine in een vervoersonderneming beschikken we over heel wat praktijkkennis. Daarmee maken we het verschil met de zuivere rijscholen of opleidingsinstituten: hier vinden de praktijklessen plaats in een échte bedrijfsomgeving.”

Roel Jacobus