’t Licht Der Dokken: "Het schoon zicht pakken ze ons niet af"

In deze vakantiereeks bezoekt Flows elke dag een horecazaak met een link naar de maritieme, transport- of logistieke sector. Hoe gaat het daar na corona? Vandaag: het Antwerpse no-nonsensecafé ‘t Licht Der Dokken 'oep 't Eilandje'.

De opkomst is schaars, maar het licht in het iconische bruin café ’t Licht Der Dokken is nog niet uitgedoofd. Stamgast Gerrit Wellens, in de maritieme kringen beter bekend als ‘den danser’, is trouw op post. Gerrit komt al meer dan tien jaar over de vloer. Bijna onherkenbaar, wegens heel wat kilo’s lichter, geniet hij van het zonnige weer op het terras. Dat het er nogal verlaten bij ligt, lijkt hem niet zozeer te deren. “Ik vind dat af en toe weleens gezellig”, lacht hij. “Soms was het hier zo druk dat je er gewoon niet terechtkon.”

Naar huis zwemmen

De angst voor het coronavirus houdt hem niet tegen om naar ‘’t Lichtje’ af te zakken. “De maritieme cafeetjes hebben hun charme, en dat mag niet verloren gaan. Het is aan ons om dat in stand te houden. ‘s Middags en ’s avonds kwam iedereen uit de maritiem in de kroegen samen. Vandaag letten de mensen veel meer op en is het sociale leven helemaal veranderd.”

Gerrit blikt nostalgisch terug. “Op vrijdagavond werd er altijd muziek gespeeld en gedanst. Je kon er de stress van de week van je afgooien. Ik heb hier al voor heel wat verhalen gezorgd”, vertelt hij. “Vroeger, als ik te veel gedronken had, had ik nogal snel de neiging om in slaap te vallen. Ze hebben hier maar één toilet. Als ik daar in slaap viel en ze kregen me niet wakker in een bomvol café, moesten ze allemaal hiernaast gaan”, lacht hij. “Na een pintje te veel heb ik ook al eens gezegd ‘ik zwem wel naar huis’. Iedereen was met dat verhaal weg. In paniek hielden ze me tegen om niet in de Schelde te springen.”

Boerkes

“Die tijden zijn nu voorbij, maar in ’t Licht Der Dokken kan je toch nog een beetje de sfeer van voor corona terugvinden”, gaat hij verder. “Ik heb mij intussen ook al aangepast. Social distancing en een mondmasker dragen, is voor mij ‘het nieuwe normaal’.”

Sinds de sluiting van het aanwervingslokaal ‘’t Kot’ in 2018, komen de dokwerkers minder langs en vinden vooral ‘de witte boorden’ hun weg terug naar de kroeg. Kennis van Gerrit, Thierry Wybou, is expediteur bij Marinrail in Den Dam en trakteert nog eens op een rondje. De ‘boerkes’ worden hier op donderdagavond nog vlot getapt.

Het zicht op de dokken

Ondanks het trouwe cliënteel, ziet mede-eigenaar en uitbater van ’t Licht Der Dokken, Sascha Steurs, de omzet met de helft dalen. “De overheid maakt het ons niet gemakkelijk. Vandaag mogen er maar vier mensen aan één tafel zitten. Na de eerste coronagolf waren dat er nog tien. Daardoor verliezen we meer dan de helft aan potentiële klanten. Met dit mooie weer kunnen we nog buiten zitten, maar wat als we drie maanden verder zijn, en het pijpenstelen regent? Een waterdicht terras hebben we niet.”

“We kunnen niets anders doen dan de coronatijden ondergaan”, gaat Sascha verder. “De mensen komen naar hier voor hun pintje. Een coronacocktail op de kaart zetten zal ons geen zakelijk voordeel opleveren. Ondanks de beperkte vrijheid, kunnen we alleen maar proberen de klanten zo goed mogelijk te ontvangen. Het mooie zicht op de dokken is het enige dat ze ons niet kunnen afpakken.”

Laagdrempelig

'’t Lichtje' staat bekend als een laagdrempelig café voor een breed publiek. “Voor de gepensioneerde brandweermannen van de kazerne, waar nu het Havenhuis staat, is '‘t Licht' een pompierscafé", vertelt Sascha. "Voor de dokwerkers is het een dokwerkerscafé. De kracht van onze kroeg is dat iedereen er zijn eigen invulling aan kan geven.”

“Uit de maritiem heb ik ‘s middags altijd mijn vaste klanten van Hapag-Lloyd en Bolloré, maar die moeten nu verplicht thuis werken. Er is minder volk, maar de ambiance zit nog goed”, pikt barvrouw Vanessa Van den Broeck in. “De mensen weten dat als ze naar hier komen, ze altijd wel een bekend gezicht zullen tegenkomen om een babbel mee te slaan.”

’t Licht Der Dokken, Verbindingsdok-Westkaai 2, 2000 Antwerpen
https://lichtderdokken.be/

Julie Desmet