Sven Verstrepen verlaat Ahlers voor Universiteit Gent

Sven Verstrepen maakt de overstap van logistiekspeler Ahlers naar de Universiteit Gent. Hij helpt de universiteit om kennis rond slimme mobiliteit te valoriseren.

Het is een drukke eerste week geweest voor Verstrepen, die zich vanaf nu Senior Innovation Officer Urban Mobility mag noemen aan de Universiteit Gent. Tevoren was hij actief bij Ahlers als head of Supply Network Innovation & Analytics. Die focus op innovatie blijft aanwezig in zijn nieuwe functie. “Universiteit Gent heeft verschillende kanalen voor de valorisatie van onderzoek, gegroepeerd rond verschillende kennisdomeinen. Recent werd een nieuw innovatiecentrum opgericht met focus op stadsmobiliteit, onder impuls van professor Frank Witlox. De universiteit is hiervoor kernpartner geworden in het European Institute of Innovation and Technology (EIT). ”

Colruyt, BMW, Siemens 

In het vakgebied EIT Urban Mobility werkt Gent samen met veertig partners, gaande van grote Europese steden zoals Barcelona, Stockholm en Eindhoven over multinationals als BMW, Siemens, Altran en TomTom tot verschillende grote universiteiten met UGent als Belgische coördinator. Andere Belgische partners zijn Colruyt en Tractebel. De Europese Unie voorziet een budget van 400 miljoen euro om van de deelnemende steden Living Labs te maken voor innovatief en duurzaam vervoer.

In zijn nieuwe functie overziet Verstrepen de ontwikkelingen van innovatieve inzichten over mobiliteit en transport, zoals die ontstaan vanuit verschillende academische vakgebieden binnen de Universiteit. Tegelijkertijd is het ook de bedoeling dat uit die innovaties werkbare start-ups en spin-offs ontstaan. En dat liefst in de komende drie jaar.

Ahlers

De Gentse vacature kwam in maart van dit jaar toevallig op Svens pad. “De job heeft veel raakpunten met wat ik bij Ahlers deed. Tegelijkertijd liep mijn taak bij de opstart van de consultancy divisie daar ten einde. De logische volgende stap zou zijn dat ik mijn focus naar Rusland verlegde, de belangrijkste markt voor Ahlers, maar dat zag ik om familiale redenen niet zitten. Vandaag ben ik op tien minuten fietsen van mijn huis in Gent naar onze kantoren op het technologiepark in Zwijnaarde. Ja, als het over Urban Mobility gaat, geef ik het goede voorbeeld. (lacht) De relatie met Ahlers blijft opperbest. Daar volgen Miguel Van Asch en Kevin Onderbeke nu verder de innovatie op.

Vlerick

Met het hoger onderwijs had Verstrepen al eerder kennisgemaakt in zijn periode als assistent aan de Vlerickschool. “Ik ben nog volop aan het ontdekken wat deze job allemaal behelst, maar ik verwacht snel met een aantal beloftevolle projecten te kunnen starten”, besluit Verstrepen. “Bedrijven met innovatieve ideeën mogen mij altijd contacteren.”

Michiel Leen