Sven Deckers combineert transportbedrijf en burgemeesterschap

Een transportbedrijf leiden is al een voltijdse job, maar Sven Deckers nam er recent nog 'eentje' bij: een mandaat als burgemeester van Brecht. Opmerkelijk voor iemand die zichzelf vroeger nooit in de politiek zou hebben zien gaan.

Dat transportondernemer Sven Deckers ooit burgemeester van zijn thuisgemeente Brecht zou worden, stond niet in de sterren geschreven. Aan het hoofd van een in chemietanktransport gespecialiseerd familiebedrijf met 35 medewerkers, heeft de 48-jarige Deckers genoeg om handen. Toch liet hij zich zes jaar geleden overhalen om in de politiek te stappen. Na zes jaar oppositie voeren met N-VA kan hij nu de sjerp omgorden.

“Ik heb me lang apolitiek opgesteld”, blikt Deckers terug. “Maar ik heb wel altijd overal een mening over gehad. Een voetbalkennis, die ook politiek actief was, zei me op een dag: 'Doe het dan zelf, als je zo goed weet wat er anders moet', en dat heb ik gedaan.”

Zwart met goud

De keuze voor de N-VA is volgens Deckers logisch vanuit een ondernemersperspectief. “De partij beseft ook dat in Vlaanderen andere oplossingen nodig zijn dan in Wallonië, dat er solidariteit tussen de regio’s nodig is, maar dan op een transparante manier.” Dat het wagenpark bij Deckers in zwart-geel getooid is, is dan weer géén politieke keuze. “Eigenlijk is het goud met zwart hé”, lacht Deckers. “Een kleurencombinatie die mijn vader in ’76 uitkoos, ten tijde van het bedrijfsvoertuigensalon, en we hebben die kleur aangehouden.”

Stempel drukken

Van de federale discussie naar de lokale: hoe kijkt Deckers terug op zes jaar oppositie? "We hebben hard gewerkt en zijn als grootste partij van Brecht uit de verkiezingen gekomen. Nu willen we de transparantie en de burgerparticipatie bij het bestuur vergroten. Er liggen grote bouwwerken in het verschiet met een nieuw gebouw voor de technische dienst en een vernieuwd gemeentehuis. Op die plannen willen we onze stempel drukken."

Combinatie

En het bedrijf? “Burgemeesterschap is een fulltime job, besef ik”, zegt Deckers. “Dat is de zaak natuurlijk ook, maar die is zo gestructureerd dat er gewerkt kan worden zonder dat ik er constant aanwezig ben. Ik verdwijn ook niet van de aardbol hé. De praktijk zal wel uitwijzen hoe die twee bezigheden zich laten combineren. Maar ik heb er vertrouwen in dat dat lukt. Tot nu toe heb ik enkel positieve reacties gehad.”

Michiel Leen