Succesvolle samenwerking Loodswezen en HZS: 700 studenten begeleid

Maar liefst 67 studenten van de Hogere Zeevaartschool zullen dit academiejaar meevaren met de rivierloodsen van het Loodswezen. Sinds de samenwerking tussen de school en de loodsdienst begon, staat de teller al op een kleine 700.

Tijdens het lopende academiejaar 2017-2018 zullen opnieuw 67 studenten van de dekafdeling aan de Hogere Zeevaartschool (Bachelor Nautische Wetenschappen – 3de jaar) een rivierloods vergezeld hebben tijdens op- en afvaarten op de Schelde, meldt het Loodswezen. Sinds de samenwerking met de Hogere Zeevaartschool in 2006 startte, maakten 696 toekomstige officieren elk gemiddeld twee reizen met een rivierloods, verspreid over de weekends tijdens het academiejaar. Zo maakten de studenten kennis met de nautische uitdagingen op de rivier.

Deze korte maar intense kennismaking met het beroep van loods liet bij hen een belangrijke indruk na. Sommigen van hen behaalden ondertussen hun Master All Ships-ticket en solliciteerden bij het Vlaams Loodswezen.

Praktijkervaring

De studenten zijn enthousiast. Justine Van Wellen: “Leren navigeren met verschillende typen schepen op een simulator is primordiaal in de opleiding Nautische Wetenschappen om inzichten en vaardigheden te verwerven. Maar niet alle factoren kunnen algoritmisch uitgeschreven worden, dus is praktijkervaring onontbeerlijk. Een op- en afvaart op de Schelde is een unieke kans om een beter inzicht te verkrijgen in het manoeuvreren met schepen, van kleine tankers tot grote containerschepen. Een buitengewone ervaring. De loodsen maakten mij bewust van potentiële gevaren en andere factoren die essentieel zijn voor een veilige navigatie.”

Manoeuvres voor later 

Emiel Van Driessche, student Nautische Wetenschappen, valt haar bij: “Dit was een unieke kans om samen met een loods aan boord van een schip te gaan. In combinatie met een stage bij Vloot, leerde ik de werking van het Loodswezen in al haar facetten kennen. Bovendien werden mij ook enkele manoeuvreertechnieken aangeleerd. Die zullen zeker van pas komen tijdens mijn latere carrière in de nautische sector."

Tijdens het academiejaar 2017-2018 liepen ook zes Congolese studenten eenzelfde stage, verspreid over in totaal 245 reizen.

Michiel Leen