Studenten zeevaartschool weer aan Antwerpse wal na maand op zee

Na een maand op zee zijn de eerstejaarsstudenten van de Hogere Zeevaartschool terug in Antwerpen. Vrijdag meerde het opleidingsschip Dar Mlodziezy aan bij de Scheldekaaien. Directeur Rowan Van Scharen wachtte de zeelui in spe op.

Hoe het de studenten aan boord van 'Den Dar' verging, kon u een tijdje geleden al lezen in Flows, toen we twee van de opvarende eerstejaars interviewden tijdens hun tussenstop in Vigo. Vrijdagochtend meerde het Poolse opleidingsschip aan in Antwerpen. Voor de honderd studenten aan boord een ontroerend weerzien. Voor velen is het hun eerste lange ervaring op zee, met alle goede en kwade ervaringen die daarbij horen. 

Een opgetogen directeur Rowan Van Scharen wacht de studenten op aan de kade. Hij is verheugd, want de reis is zonder incidenten verlopen én de studenten hebben een goede indruk nagelaten bij de Poolse bemanning van het opleidingsschip. "Ik ben een gelukkig man als ik mijn stralende studenten zo terug kan zien", klinkt het. "De kapitein is erg enthousiast over de studenten en de instructeurs. Zoiets is natuurlijk fantastische reclame voor de Hogere Zeevaartschool."

Debriefing

De uitgebreide debriefing is gepland voor volgende week. Maar eerst is het tijd om in de armen te vallen van de familie en geliefden, die zelfs met spandoeken op de kade staan te wachten. 

De reis met de Dar Mlodziezy, een Poolse driemaster, is een vast onderdeel van de opleiding voor toekomstige zeevarenden. De studenten leren er de verschillende taken aan boord van het schip live uitvoeren en krijgen de traditionele vaarmethodes onder de knie. Op die ervaring bouwen ze in de daaropvolgende jaren verder. Voor de begeleiding wordt tijdens de reis een beroep gedaan op een aantal instructeurs die door Belgische rederijen zijn gedetacheerd. 

Michiel Leen