Sofie Bernaert ruilt Dubai voor Vlissingen bij scheepsbouwer Damen

Begin dit jaar trad Sofie Bernaert in dienst bij scheepsbouwer Damen, waar ze de bouw van bijvoorbeeld fregatten coördineert. Haar internationale ervaring in de scheepsbouw komt daarbij van pas.  

“Ik ben bij Damen verantwoordelijk voor het coördineren van complexe projecten", zegt Sofie. "De bouw van de nieuwe fregatten gebeurt bijvoorbeeld niet op een eigen Damenwerf, maar bij een buitenlandse subcontractor. Voor een deel is dat nieuw, voor een deel kan ik terugvallen op mijn ervaring. Ik heb jarenlang voor scheepsbouwer IHC in China en Dubai gewerkt.”  

Zeevaartschool

Sofie studeerde aan de Antwerpse Hogere Zeevaartschool en volgde ingenieursstudies aan de TU Delft. “Ik wou eigenlijk gaan varen, maar een ongeval tijdens mijn stage doorkruiste die plannen. Vanuit mijn interesse voor techniek besloot ik: als ik niet met schepen kan gaan varen, dan zal ik ze bouwen. Bij projecten als deze maak je vaak unieke stukken, dat sprak me wel aan. Vroeger was ik vooral betrokken bij de bouw van bagger- en offshoreschepen, vandaag gaat het om een militair project, wat ook weer nieuwe technische en organisatorische uitdagingen met zich meebrengt, ook op logistiek vlak. Scheepsbouw blijft echt mensenwerk.”  

Buitenlandse blik

De uitgebreide ervaring in het onderhandelen met Chinese, Arabische en Indiase collega's en businesspartners heeft haar blik verruimd. “De confrontatie met een andere zienswijze is verrijkend. Je leert dat je niet altijd zomaar kunt uitgaan van je eigen wereldbeeld. Schakelen is niet altijd evident, maar je krijgt wel de kans om de wereld te zien.”  

Na jaren in Dubai vestigt Sofie zich nu in Vlissingen. “Verhuizen in de winter in het midden van een lockdown maakt het niet evident om me in te burgeren in Vlissingen, maar de collega’s hebben me hartelijk ontvangen. En de zee is vlakbij, dat is altijd een pluspunt.”  

Michiel Leen