Sleepbootkapiteins en loodsen in zelfde schuitje

Personeelsleden van de sleepdiensten Boluda Towage en Antwerp Towage nv kunnen dezer dagen mee de rivier op met de Scheldeloodsen. Zo leren ze naadloos samenwerken. Cruciaal om de schepen veilig door de haven en de Schelde te manoeuvreren.

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) heeft een project lopen waarbij de sleepbootkapiteins en andere bemanningsleden van de private sleepdiensten meevaren met de rivierloodsen op de Schelde, van de rede in Vlissingen tot in Antwerpen.

Samenwerking finetunen 

Rivierloods Chris Lefevere licht het project toe: “We willen op die manier vooral de samenwerking tussen sleepdiensten en loodsen finetunen, als aanvulling op het bestaande officiële én informele overleg tussen de loodsen."

Op het terrein zijn loodsen en sleepdiensten op elkaar aangewezen: van op de brug van het schip geeft de loods aanwijzingen aan soms wel vier sleepboten die een schip door de haven voeren. Loodsen in opleiding gaan dan ook verplicht aan boord van sleepboten, om zo de mogelijkheden en limieten van de sleepboten te leren kennen. “Van op de brug van een groot schip, zie je die sleepboten niet. Je moet dus letterlijk blind op elkaar kunnen vertrouwen”, zegt Lefevere. “Vooral de sleepboot vastmaken aan het schip is een cruciaal moment. Als daar de timing niet juist zit, gebeuren er ongelukken.”

Het project mag inmiddels wel een succes heten: er staan een zestigtal sleepboot-crewleden op de wachtlijst voor een reis met een zeeschip dat beloodst wordt.

Michiel Leen