Skills Navigator: mismatch aanpakken over regiogrenzen heen

Als Antwerpen én Gent én Rotterdam in een gezamenlijk project stappen, weet je dat het menens is. Onder de naam Skills Navigator willen de havens de dramatische mismatch tussen vacatures en arbeidsmarkt aanpakken.

De knelpunten van de arbeidsmarkt in de haven zijn genoegzaam bekend: een veel te laag aanbod aan geschikte technische profielen en aan medewerkers met de geschikte skills voor de snel digitaliserende werkplek. Het is een problematiek die alle grote havens in de Lage Landen treft. Meteen de reden waarom zowel de steden Antwerpen, Rotterdam en Gent, samen met VDAB en haar Nederlandse tegenhanger UWV en verschillende scholen en partnerorganisaties het project Skills Navigator lanceert. "Skills Navigator vertrekt niet vanuit de vraag: welke werkzoekenden hebben we in de regio, maar wel vanuit de specifieke noden van de bedrijven", zegt coördinator Klaas Ballegeer. "We merken dat er steeds meer digitale skills nodig zijn, en die ontbreken nog te vaak bij de huidige werkzoekenden en studenten."

Match

Concreet wil het project de bedrijven een actievere rol toebedelen in het zoeken naar de juiste skills. "We moeten veel meer werk maken van werkplekleren. Belgische en Nederlandse bedrijven kunnen leren van elkaar. We kunnen ook nieuwe vormen van werkplekleren invoeren in beide regio's", meent Ballegeer. Verder komt er een onlinetool waarmee werkzoekenden kunnen testen of hun vaardigheden 'matchen' met wat de bedrijven verwachten. 

Geen concurrentie

De nood moet wel hoog zijn, als de concurrerende havensteden zo de handen in elkaar slaan. "De beide regio's hebben hetzelfde grote probleem," zegt Ballegeer. "Als ze geen geschikte mensen meer vinden, duikt het doembeeld van de-lokalisatie op. Dat ze gezamenlijk een oplossing zoeken, is logisch." 

Het project gaat van start in januari 2018 en zal drie jaar lopen. In een eerste fase wordt de vraag naar skills in de markt in kaart gebracht. De werking van het project wordt steeds getoetst met een klankbordgroep van bedrijven uit België en Nederland. 

Op een totaal budget van € 3.198.968,90 levert het Europese Fonds voor Vlaams-Nederlandse ontwikkeling Interreg een bijdrage van € 1.599.484,45 (50%).

Michiel Leen