Scriptie - "Zet je maar schrap voor harde brexit"

Terwijl de brexitdiscussie vandaag vooral focust op de politieke perikelen in het VK, zet wie wat te verschepen heeft naar Engeland zich maar beter schrap. Studente Maaike Seeuws schetst het zorgwekkende plaatje voor de import en export van auto's.

De opleiding

Bachelor Logistiek Management Karel de Grote Hogeschool

De titel van de scriptie: 

‘De brexit & inzoomen op de automobielindustrie’

Promotor:

Ilse Van Vlierberghe

Aan de slag!

Seeuws liep stage bij de douanespecialisten van Portmade, waar de ontwikkelingen in het brexitdebat op de voet gevolgd worden. Ook ging ze langs bij de ICO-terminal in Zeebrugge om te kijken hoe daar wordt gewerkt aan de voorbereidingen van een werking post-brexit. De focus van haar eindwerk op de auto-industrie valt als volgt te verklaren: “In het Verenigd Koninkrijk (VK) vind je een aantal grote autoproducenten, maar omgekeerd gaan er ook veel wagens van het vasteland die kant op. De toegenomen inflatie in het VK had een impact op de koopkracht daar en dus ook op de auto-import en -export.”

Dat de politieke onderhandelingen intussen behoorlijk stroef verlopen, bezorgt de douanesector hoofdbrekens. “Er moet een heel nieuw systeem van in- en uitklaringen op poten worden gezet, en de Britten zijn dat laat beginnen implementeren. Het is ook maar de vraag of er aan de andere kant van het Kanaal voldoende mankracht is om het extra douanewerk op te vangen.”

Conclusie: de handelspartners op het vasteland zetten zich maar beter schrap voor een harde brexit “met alles erop en eraan".

De belangrijkste les?

“Ik stond ervan versteld hoe ver de complicaties reiken wanneer een lidstaat effectief beslist om uit de unie te stappen”, zegt Seeuws. “Ik heb me in mijn bachelorproef beperkt tot enkele aspecten.”

Het resultaat?

16/20

En nu?

“Ik volg momenteel het schakeljaar voor de master Maritieme Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Het is mijn bedoeling om de Antwerpse maritieme sector nog verder te verkennen.”

Michiel Leen