'De Matrozen Zusjes' stelen de show op sociale media (+ video)

“Hoe is dat eigenlijk, wonen op een binnenschip?” Die vraag krijgen de schipperskinderen Yanaika (10) en Yanina (5) Peleman zo vaak, dat ze besloten om hun leven aan boord te documenteren via de sociale media.

Een eigen Facebook- en Instagrampagina, filmpjes op YouTube en TikTok, en zelfs een eigen vlag. De zusjes Yanaika en Yanina (zie ook foto 2) leveren geen half werk wanneer ze hun belevenissen met de buitenwereld delen. “Op school krijgen we heel vaak vragen over het leven aan boord,” zegt Yanaika. “Dat is wel leuk, maar je moet dikwijls hetzelfde vertellen. Daarom besloten we een filmpje te maken waarin de mensen zelf kunnen zien hoe ons schip eruitziet en hoe we daar wonen.”

Schippersfamilie

Dat schip is de 'MV Avanium'. Wanneer we Yanaika aan de lijn hebben, vaart die ergens op de Bovenrijn. De 'Matrozen Zusjes' komen uit een echte schippersfamilie. De ouders en grootouders van papa Steven waren al schippers, en ook in de familie van echtgenote Tamara werd gevaren.

Sinds de meisjes afgelopen zomer hun webpagina lanceerden, groeiden ze in de binnenvaartcommunity snel uit tot kleine vedetten. Andere schippers delen en becommentariëren de posts van het duo. Ze kregen ook de Nederlandse binnenvaartambassadrice Liana Engibarjan op bezoek, die hen tips gaf over het vloggen.

Miniredactie

Om foto's, verhalen en filmpjes samen te stellen, werkt het gezin als een miniredactie. ”Wij komen met de ideeën”, zegt Yanaika. “Mama helpt bij het in elkaar zetten van de filmpjes en papa geeft wat meer uitleg als dat nodig is, bijvoorbeeld over de Rijn of over de naam van het schip.”

Om ideeën zitten de zusjes niet verlegen. “Aan boord is altijd wel iets te beleven”, klinkt het enthousiast.

Michiel Leen