Scheepvaartschool: "Ervaring aan boord gaat nu voor op theorie"

Scheepvaartopleidingen zijn van nature erg praktijkgericht, wat vloekt met social distancing. De Scheepvaartschool maakte snel de virtuele omslag maar geeft ook voorrang aan de praktijkervaring die de varende leerlingen nu kunnen opdoen.

Hoe organiseer je in tijden van social distancing een hands-onopleiding zoals die van GO! De Scheepvaartschool Cenflumarin? De leerlingen, jongeren zowel als volwassenen, worden er opgeleid tot onder andere motortechnicus, dekofficier, matroos of radio-operator. Vakken waar heel wat praktijk bij komt kijken. Het wedervaren van student Gilles Passchyn, die al weken langer dan gepland aan boord is van zijn stageschip, is gelukkig geen graadmeter voor 'het nieuwe normaal' in de scheepvaartschool. "Ons opleidingsschip Themis II ligt stil, het andere opleidingsschip 'Tijl' krijgt een onderhoudsbeurt. Die onderhoudsbeurt wordt gefilmd en dient als lesmateriaal. Normaliter gaan we op de werf kijken hoe dat gaat, maar in de huidige omstandigheden is dat niet haalbaar", zegt directeur Roel Buisseret. 

Pre-teaching 

Buisseret is zeer te spreken over de snelle manier waarop leerlingen en docenten de digitale omslag hebben gemaakt. "Ook wij passen pre-teaching toe en geven momenteel prioriteit aan de scheepvaartgerelateerde vakken. We geven zo min mogelijk 'live' les. De leerlingen kiezen zelf wanneer ze de leerstof tot zich nemen, met een planning en deadline voor ogen. Twee keer per week organiseren we een onlinesessie waar docenten en leerlingen elkaar spreken. We mogen niet vergeten dat het niet in alle gezinnen evident is om te leren via de computer. Onze leerlingenbegeleiders volgen leerlingen die moeilijker bereikbaar zijn, op."

Duaal leren 

Een aantal leerlingen die in een traject duaal leren zitten, kiezen ervoor om te gaan werken. Omdat ze in een cruciale sector aan de slag zijn, bestaat die mogelijkheid. "Als school hebben we beslist dat de praktische ervaring die ze zo opdoen, voorgaat op de planning", zegt Buisseret. "Bovendien zijn de werkgevers bereid om ook het theoretische gedeelte mee op te volgen. Onze goede contacten in de sector werpen nu hun vruchten af."

Michiel Leen