Reder Harry Rutten opent museum met maritiem tintje in Antwerpen

Antwerpen is een nieuw museum 'met maritieme toets' rijker. In 'De Reede' aan de Ernest Van Dijckkaai vond de Nederbelgische reder Harry Rutten een onderkomen voor zijn indrukwekkende collectie grafisch werk van onder andere Goya, Rops en Munch.

Reder Harry Rutten verdiende zijn strepen — en zijn fortuin —  aan het hoofd van Transpetrol, dat zich specialiseert in gas- en olietransport. Tijdens zijn vele werkbezoeken aan Noorwegen raakte Rutten gefascineerd door het werk van kunstschilder Edward Munch. Omdat de schilderijen van Munch ook toen al duizelingwekkende prijzen haalden, besloot Rutten een haalbaarder kaart te trekken. Hij focuste op grafisch werk van Munch, maar ook op andere bekende namen als de Spanjaard Goya en de Belg Félicien Rops. In de laatste dertig jaar legde Rutten op die manier een collectie aan die zeker gezien mag worden. Ruttens oorspronkelijke verzameling vormde in 2006 zelfs al eens de kern van een reizende Munchexpo. Intussen zijn de werken ondergebracht in een aparte stichting en werd de collectie nog uitgebreid om het museumopzet te versterken. Niet slecht voor wat Rutten zelf lachend afdoet als "een uit de hand gelopen postzegelverzameling".

Buurman Van Mieghem 

Ook Antwerpse kunstenaars als Fred Bervoets, Eugeen Van Mieghem en zelfs Hugo Claus ontbreken niet in de collectie van 'De Reede'. Het gebouw waarin 'De Reede' gevestigd is, heeft een uitgesproken maritieme toets. Dat komt niet enkel door de ligging, vlak tegenover Het Steen en met zicht op de Scheldekade, maar ook door de architectuur van de toegangspoort, die aan een sluisdeur doet denken. Het pand naast 'De Reede' huisvest het Eugeen Van Mieghemmuseum, ook een particulier initiatief en een oeuvre dat innig verweven is met de Antwerpse haven. 

Kunstzinnige entrepreneur

Dankzij de combinatie van kunstzinnige interesse en ondernemingszin komt Rutten op loftuitingen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) te staan: "Echte ondernemers geven de maatschappij ook iets terug. Harry past in die traditie. Musuem 'De Reede' is een cadeau voor  Antwerpen."  Bij de persvoorstelling van het museum viel de vergelijking met die andere kunstminnende ondernemer, Fernand Huts. "Maar ik zou niet weten hoe die vergelijking zou kunnen werken", zegt Rutten. "Dit initiatief is uit zichzelf ontstaan."

Welk werk hij nu het mooiste vindt? "Hier hangt meer dan één lievelingswerk van me", besluit Rutten. Vanaf 9 juni kan ook het grote publiek de collectie bezichtigen. 

Meer info: www.museum-dereede.com

Michiel Leen