Broes Benoot helpt rapper Brihang veilig op meerpaal

De West-Vlaamse rapper Brihang klom voor de opname van zijn nieuwste videoclip ‘Ver weg’ naar de top van de meetpaal voor de kust van Knokke. Broes Benoot, toezichter bij het team Vlaamse Hydrografie van MDK, leidde het project mee in goede banen.

Begin dit jaar contacteerde Brihang het team Vlaamse Hydrografie van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) met de vraag of hij op de meetpaal ‘MOW2’ zijn nieuwste single mocht opnemen. De meetpalen zijn normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar MDK maakte graag een uitzondering.

“Ik vond het meteen een leuk idee”, vertelt toezichter voor het Meetnet Vlaamse Banken, Broes Benoot. “Als voorwaarde moest Brihang wel een uitgebreide veiligheidsopleiding volgen bij de VDAB om te leren paalklimmen op zee. Hij schreef zich met plezier in.”

“Ik zie die meetpaal al mijn hele leven staan voor de kust van Knokke,” vertelt Brihang aan MDK. “Ik heb me altijd afgevraagd wat het precies was en waar die paal voor diende. Toen we een locatie zochten voor de opnames, dacht ik dat het wel tof zou zijn om daarop te staan.”

Veilig

De zes meetpalen, geconcentreerd langs de vaargeulen naar Zeebrugge en de Westerschelde, zijn uitgerust met sensoren en installaties die in real time data verzamelen zoals de windsnelheid en -richting, de zichtbaarheid, de temperatuur, het getij, de golfhoogte en golfrichting. Die data dienen om een veilig scheepvaartverkeer in het Belgische deel van de Noordzee te garanderen. Alle informatie komt in het datacenter in Oostende terecht. Van daaruit worden de gegevens verdeeld naar de verschillende gebruikers. 

Zonsondergang

Broes staat ook in voor het operationeel houden van de golfmeetboeien en meteoparken aan wal. Begin november 2020 stond er een inspectie en algemeen onderhoud van meetpaal 'MOW2' op de planning. “De meetpalen dateren van 1984, en zijn gemaakt van staal. Minstens een keer per jaar worden ze gecontroleerd op stabiliteit aangezien ze sterk onderhevig zijn aan de getijden”, vertelt Broes. “We hebben gewacht op de ideale weersomstandigheden en een mooie zonsondergang om samen met Brihang ter plaatse te kunnen gaan.”

Op 4 november vertrekt Broes met een team van twee technici en een inspecteur vanuit de haven van Oostende richting Zeebrugge, waar ze Brihang mee aan boord nemen van de ‘Geosurveyor 4’. “We waren een beetje ontgoocheld dat het geen videoclip met mooie vrouwen was”, grapt Broes. “Brihang kon er gelukkig goed om lachen. Het is een sympathieke gast.”

Nooit alleen

“We hebben hem het nodige materiaal – zoals een klimharnas, helm en veiligheidsschoenen – ter beschikking gesteld en hem begeleid in de veilige overstap van de boeg naar de ladder”, gaat hij verder. “Hij is zonder problemen naar boven geklommen tot op het dak. Terwijl hij repeteerde, hebben we een nieuwe zichtbaarheidssensor op het platform geïnstalleerd om de mistvorming en neerslag te meten.”

Broes bleef tijdens de opnames stand-by in de meethut. “Brihang was nooit alleen”, vertelt hij. “We hebben hem altijd goed in de gaten gehouden. Ons schip lag ook niet ver ten anker, maar ze hebben ons samen met alle andere schepen digitaal weggegomd”, lacht hij. “Maar het resultaat mag er zijn. Het is een knap beeld.”

De videoclip 'Ver Weg' van Brihang kunt u hier bekijken. 

Julie Desmet