RaesTrans en Mentor ontvangen in ‘mancave’ nieuwe chauffeurs

RaesTrans rekruteerde voor het eerst een chauffeur uit de vooropleiding op het theoretisch examen rijbewijs C/CE van vzw Mentor. Met een ‘mancave’ voor haar chauffeurs speelt deze familiale kmo uit Pittem en Moorslede een extra troef uit.

De job van vrachtwagenchauffeur heeft de twijfelachtige eer van een knelpuntberoep te zijn. Eind 2018 waren er in Vlaanderen 1.237 openstaande vacatures, waarvan meer dan de helft voor bestuurder trekker-oplegger. Ook bestuurders voor vaste wagens, combinaties met aanhangwagen en distributie zijn moeilijk te vinden. Enkel voor chauffeurs uitzonderlijk vervoer ziet VDAB in haar statistieken maar weinig tekorten. Koploper in het aantal vacatures is Oost-Vlaanderen (412), gevolgd door Antwerpen (289), West-Vlaanderen (234), Limburg (128), Vlaams-Brabant (100). Eind 2018 telde VDAB ook 74 vacatures van buiten Vlaanderen.

Om meer werkzoekenden de kans te geven om in dit beroep te stappen, start Mentor in samenwerking met VDAB, voor de derde keer een voorbereiding op het theoretisch examen voor rijbewijs C/CE. De vzw mentor uit Kortrijk versterkt competenties van werkzoekenden en werknemers en ondersteunt werkgevers in een duurzaam loopbaanbeleid.

Studeren in groep

“Wie vrachtwagenchauffeur wil worden, heeft een rijbewijs C/CE en een attest voor vakbekwaamheid nodig. Examens afleggen, is helaas niet voor iedereen evident”, zegt Ward Saver, bij Mentor coördinator van de opleiding tot vrachtwagenchauffeur (op de foto tweede van links). “Onze vooropleiding is vooral handig voor wie het wat moeilijker heeft met bijvoorbeeld rekenen of de Nederlandse taal. Onze trainers brengen de wegcode en de vaktechnische kennis – over ladingzekering, boorddocumenten, rij- en rusttijden – op een aangepaste manier en in groep aan. Na een geslaagd theoretisch examen kunnen de cursisten de praktijkopleiding via VDAB volgen in Rekkem of Oostende. Een andere optie is dat ze rechtstreeks de job aanleren in een bedrijf, via een individuele beroepsopleiding (IBO).”

Saver vertelt het verhaal van een cursist die met succes het traject naar een vaste job achter het stuur doorliep. “Door een leerstoornis had Brian Verhaest uit Roeselare het moeilijk om de theorie zelfstandig in te studeren. Onze vooropleiding, waarbij in groep geleerd wordt, betekende voor hem een ideale voorbereiding. Nadat hij slaagde voor zijn theorie-examen volgde hij de praktijkopleiding van VDAB. Die omvatte een stage bij RaesTrans bvba in Moorslede, het bedrijf van de vader van een overleden jeugdvriend. Zaakvoerder Ivan Ras (op de foto derde van links) was tevreden over Brians rijvaardigheid en nam hem in januari in dienst.”

Mancave

Bij RaesTrans kwam Brian Verhaest terecht in een familiale kmo. Het bedrijf telt acht chauffeurs die in het binnenland en Frankrijk rijden met onder andere plaatmateriaal en afval. Onlangs verhuisde zaakvoerder Ivan Raes een aantal activiteiten van Pittem naar Moorslede. Hij ‘soigneert’ er zijn chauffeurs niet alleen met een aantrekkelijk loon en investeringen in rijdend materiaal. Hij steekt ook tijd en moeite in een warme menselijke aanpak. Zo installeerde hij een ‘mancave’ waar de chauffeurs op vrijdag tussen pot en pint de week overlopen.

Binnenkort starten nog twee chauffeurs bij RaesTrans. Daar zal Ivan Raes het bij houden: hij blijft liever kleinschalig werken en rijdt zelf nog wekelijks naar Zuid-Frankrijk.

Opleiding start op 11 maart

De derde reeks van de vooropleiding tot vrachtwagenchauffeur start op 11 maart.  Ze loopt gedurende negen weken, telkens vier dagen per week bij Mentor in Kortrijk. In februari en maart worden kandidaten gescreend. Gemotiveerde werkzoekenden met een rijbewijs B en die voldoende Nederlands begrijpen, kunnen zich aanmelden via deze link van Mentor.

Roel Jacobus