Portilogcollega's zwaaien docent Michel Cayman uit

Portilog zwaait Michel Cayman uit, die decennialang zijn schouders zette onder de opleiding gevaargoed. "Zulke taaie materie moet je met humor brengen", klinkt het.

Hoe lang Michel als gastdocent verbonden was aan Portilog, weet hij zelf niet uit het hoofd. Làng alleszins, van in de tijd dat Portilog nog het Beroepsinstituut voor Havenbedienden heette. Zijn specialisme in al die jaren: het transport van gevaargoederen over zee. "Ik ben scheikundig ingenieur van opleiding en leidde de preventiedienst bij Cepa. "Ik solliciteerde er tijdens mijn legerdienst en ben er gebleven."

"Het publiek bestond uit mensen die in de haven werkten. Sommigen volgden de dagopleiding, anderen de avondlessen. Niet evident om na een lange werkdag nog die taaie stof op te nemen. Die soms saaie materie moet je met humor brengen."

Stommiteiten tegengaan 

De noodzaak van een goede opleiding is anders bloedserieus. "De opleidingen kwamen er op aanraden van de havenkapiteins. Die merkten dat er bij expediteurs en agenten te weinig kennis was over gevaarlijke goederen. Stommiteiten in de aangiften zorgden er voor dat men niet op de juiste manier kon reageren als het mis liep, met alle gevolgen van dien."

Intussen is de aanpak van gevaargoed veranderd. Het reactieve element – hoe grijp ik in als het misgaat? – maakte plaats voor het preventieve: hoe voorkom ik dat het misgaat? Ook een veiligheidscultuur bijbrengen op de werkvloer heeft vandaag prioriteit. 

Feestje

Het feestelijke afscheid door de collega's kwam als een verrassing. Stilzitten gaat Michel alleszins niet doen. "Ik beschouw dit als mijn grote vakantie. Afgebakende plannen zijn er niet. Maar met een zoon in Amsterdam en een dochter die profvoetballer is in Lyon en lid van de Red Flames, zitten een paar reisjes er zeker in. En voor de rest veel huis-, tuin- en keukenplannen!"

Michiel Leen