Philip D'Hollander (ex-Ahlers) begint eigen hr-bedrijf Sahala

Na zestien jaar loondienst zette Philip D'Hollander (ex-Ahlers) de stap naar een eigen bedrijf. Onder de noemer 'Sahala' helpt hij bedrijven bij de bespreking van contracten en herstructureringen.

“Het kriebelde al langer”, zegt de nieuwbakken zaakvoerder. “Ook toen ik nog in loondienst werkte, had ik nood aan afwisseling en nieuwe projecten. In maart vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor mezelf begonnen.”

Harde hr

D'Hollander werkte de afgelopen jaren als humanresourcesmanager bij Ahlers. Tevoren werkte hij bij onder andere Molenbergnatie, Safmarine en Maersk. Met zijn eigen bedrijf Sahala gaat hij verder in de hr-branche, maar dan in wat hijzelf 'de harde hr' noemt. “Niet de coaching, training of begeleiding van medewerkers, maar wel salarispakketten, bonussen en cafetariaplannen opstellen. Ook herstructureringen, sluitingen of overdrachten help ik begeleiden. Dergelijke processen heb ik in het verleden eveneens begeleid, onder andere bij cao-onderhandelingen binnen Ahlers of bij de herstructurering van de activiteiten in Evergem, of bij de samenwerking met Wijngaard- en Molenbergnatie. Tijdens die onderhandelingen heb ik ontdekt dat ik dat eigenlijk graag doe, dergelijke problemen oplossen. Dat we destijds alles zonder één dag sociale onrust konden uitwerken, is een opsteker.”

Terughoudendheid in de 'maritime'

D'Hollander blijft actief in de maritieme sector. “Na zestien jaar ken ik dat paritaire comité door en door. Ik merk ook dat bedrijven het liefst samenwerken met iemand uit dezelfde sector, terwijl een frisse wind uit een andere sector misschien wel welkom is. Op dat vlak leeft er in de 'maritime', maar evengoed in nog andere sectoren, wel wat conservatisme. Er is nog veel terughoudendheid om een beroep te doen op expertise van buitenaf, van een zelfstandige. De focus ligt nog erg op 'loondienst'. Is die aanpak in de 21e eeuw nog relevant?”

Even googelen

D'Hollander doopte zijn bedrijf 'Sahala', naar de voornamen van zijn dochters Sara, Hannah en Laura. “Google toch eerst maar eens wat dat woord betekent”, waarschuwde mijn echtgenote. “Ik had geluk: 'Sahala' betekent 'gemakkelijk' in het Hindi. En dat is wat ik wil doen: het harde hr-gebeuren bij de klant zo soepel mogelijk laten verlopen.”

Michiel Leen