Peter Joos terug in België na drie jaar vol uitdagingen in Duqm

De Vlaming Peter Joos bouwde in enkele jaren tijd een performante havenkapiteinsdienst uit in de haven van Duqm (Oman.) Vorige vrijdag keerde hij naar België terug.

Wanneer we Peter Joos bellen, bevindt hij zich in zelf opgelegde quarantaine. “Ik isoleer mezelf veiligheidshalve, al heb ik van officiële zijde geen richtlijnen ontvangen.” Peter heeft er drie jaar opzitten als havenkapitein in de haven van Duqm (Oman). De haven van Antwerpen en DEME hebben een participatie in de uitbouw van die haven, samen met de overheid van Oman. Aanvankelijk werd Peter gedetacheerd vanuit het agentschap MDK (Maritieme Dienstverlening en Kust), waar hij als loods actief was.

Vissersdorp Duqm 

“In het prille begin was er in Duqm amper infrastructuur, buiten enkele zeer moderne kades. We werkten dus in uitdagende omstandigheden. Intussen zijn de gebouwen ook klaar. Meestal vlogen we in vanuit Muscat. Duqm zelf is in wezen een vissersdorp, maar dan wel een waar toevallig 20.000 werklieden neerstrijken, onder andere voor de bouw van een nieuwe raffinaderij.”

Nieuwe stijl 

Peter kijkt met genoegen terug op de verwezenlijkingen ter plaatse: de havenkapiteinsdienst werd uitgebouwd en verschillende port regulations werden geïmplementeerd. “Mijn ervaring van rivierloods kwam me goed van pas. Als het moest, kon ik op drukke momenten zelf inspringen. Ook de manier waarop we onze teams hebben geleerd om zelf problemen op te lossen en knopen door te hakken, is een verwezenlijking. De Omani's hebben de neiging om in discussies rond de pot te blijven draaien, wij hebben een directere communicatiestijl ingevoerd.”

Jogo Logistics

De crisis doet zich evenwel ook in Oman gevoelen, waardoor Peters functie sneuvelde. Niet dat hij bij terugkeer niets meer om handen heeft. Hier te lande leidt hij Jogo Logistics, gespecialiseerd in multimodale logistieke oplossingen. Ook het beroep van rivierloods neemt hij terug op.

Intussen koestert hij de mooie herinneringen aan de tijd in Oman. “We hebben midden in de woestijn iets moois kunnen opbouwen. Ik heb daar heel graag aan meegewerkt en zou iedereen die de kans krijgt, willen zeggen dat ze die vooral moeten grijpen. Ook de interactie tussen de vele buitenlandse werkkrachten was aangenaam. Ik keer zeker ooit nog eens terug.”

Michiel Leen