Patty Röttger: “Haven van Antwerpen nog niet beu na vijftig jaar"

Op haar zestiende begon Patty Röttger te werken in de haven van Antwerpen. We zijn vijftig jaar later en ze denkt nog niet aan stoppen. "Soms wordt er zelfs gezongen en gedanst."

Port of Antwerp voert Patty deze week op als een van de #portpeople die de haven kleur geven. “Nee, ik denk nog niet aan stoppen”, zegt Patty, die actief is als expediteur bij Boschmans Steinacher. “Ik ben nog veel te ambitieus, ik voel me nog altijd geroepen om me in te zetten voor onze klanten. Zolang die voldoening er is, doe ik graag verder. Ik werk hier met een geweldig team dat zeer nauw aan mij hart ligt. Soms wordt er gezongen en gedanst.” (lacht)  

Kantoorhulpje

De haven was Patty nooit onbekend. Haar vader werkte als havenarbeider en haar broer ging aan de slag bij een rederij. Op haar zestiende begon Patty zelf als kantoorhulpje in een havenbedrijf. “Ik wou de haven leren begrijpen. Ik word nog altijd geïnspireerd door de havenarbeiders en de logistieke processen. Ik heb zelf schepen bezocht om te zien hoe de lading precies aan boord gaat. Ik heb nooit serieus overwogen om in een andere sector te gaan werken."

Door dik en dun

Op vijftig jaar tijd is de haven en dus ook het beroep erg veranderd. “De manier van werken is ingrijpend gemoderniseerd, meer computerwerk en minder manueel werk. Het menselijk contact is wat verminderd. Af en toe reken ik mezelf tot de oude stempel, maar we hebben een geweldig team van mensen die elkaar steunen door dik en dun. We leren van elkaar, ik leer zelf nog alle dagen bij en de collega’s van mij."

Michiel Leen