Opleidingscentrum OCHA heropent op 8 juni met focus op bijscholing

Het havenopleidingscentrum OCHA hervat op 8 juni de opleidingen die door de COVID-19-maatregelen moesten worden gestaakt. Extra straddle-carrierchauffeurs worden voorlopig niet opgeleid. Binnen de onzekere conjunctuur heeft bijscholen de voorkeur.

Het opleidingscentrum OCHA herneemt op maandag 8 juni zijn activiteiten. De cursussen voor kandidaat-havenarbeider, kuiper, polyvalent markeerder en dokautovoerder (DA) gaan opnieuw van start, althans voor de cursisten die al aan de opleiding waren begonnen toen die op 16 maart werd stilgelegd uit voorzorg tegen de COVID-19-pandemie. "De bekende social-distancingmaatregelen blijven behouden", zegt Yann Pauwels van werkgeverskoepel Cepa. "Het gaat om een voorzichtige opstart, waarbij het centrum nog niet op volle capaciteit draait. We gebruiken grotere lokalen voor kleinere groepen om zo de social distancing te garanderen." 

Focus op bijscholing 

In de eerste plaats worden de leden van het bestaande contingent bijgeschoold en de reeds begonnen cursussen afgewerkt. Nieuwe straddle-carrierchauffeurs worden voorlopig niet opgeleid. Het was vooral vakbond BTB die daarop had gehamerd. "In de zomer evalueren we welke opleidingen we verder aanbieden", zegt Pauwels. "Op dit moment zijn er hoegenaamd geen tekorten qua havenarbeiders." 

Michiel Leen