Opleidingen bijscholing havenarbeiders breiden uit na corona

OCHA, het opleidingscentrum voor havenarbeiders in de Antwerpse haven, ligt stil omwille van de coronamaatregelen. Na de opschorting is het centrum van plan om zijn bijscholingsprogramma nog te intensifiëren.

Het opleidingscentrum voor havenarbeiders OCHA, dat ressorteert onder de koepel Cepa, biedt momenteel geen opleidingen aan. "Toen de coronamaatregelen ingingen, is de activiteit stopgezet, want niet-essentieel", zegt woordvoerder Yann Pauwels van Cepa. "De opleidingen zijn erg praktijkgericht, wat social distancing zeer moeilijk maakt. Probeer bijvoorbeeld maar eens afstand te houden als lesgever en student samen in een smalle stuurcabine moeten. Ook voor het theoretische gedeelte is het niet evident om social distancing in acht te nemen in de leslokalen. Daarnaast is het maar de vraag waar je in de huidige omstandigheden stage zou kunnen lopen." 

Plannen voor straks 

Met het slabakkende werkaanbod op de kade heeft de sluiting alleszins niets te maken. OCHA was dit jaar begonnen met het uitrollen van een reeks bijscholingsprogramma's voor het bestaande contingent havenarbeiders. Aspecten als veiligheid en de gevaren van de drugshandel stonden daarbij op het programma. Een eerste programma uit die reeks ging net voor het uitbreken van de coronacrisis van start en ligt nu stil. "Wanneer we heropstarten, willen we deze programma's nog intensifiëren", zegt Pauwels. "Het tijdstip is nog niet bekend en zal afhangen van de maatregelen van de overheid. Momenteel gaat de gezondheid uiteraard voor." 

Michiel Leen