Opleiding vrachtwagenchauffeur aan VTI Zeebrugge boomt

Na jaren achteruitgang is de opleiding vrachtwagenchauffeur aan het VTI Zeebrugge nu zo populair dat ze leerlingen moet weigeren. Ook voor andere knelpuntberoepen vindt de school op haar jobbeurs moeiteloos geïnteresseerde bedrijven.

Het Vrij Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen in Zeebrugge heeft een speciale band met de haven. “Wij zijn door onze ligging direct met de havenbedrijvigheid verbonden. Veel van onze leerlingen kunnen in de haven stage lopen en vinden er nadien werk. Vroeger bestond er nog een opleiding scheeps- en haventechniek. Vandaag zijn voor de haven de meest relevante richtingen koelen en verwarming, autotechniek en engineering”, zegt directeur Philip Curvers.

Leerlingen weigeren

Een speciale rol speelt de opleiding voor vrachtwagenchauffeur, die uniek is in het noorden van West-Vlaanderen. “Voor het eerst in jaren boomt deze opleiding opnieuw, zelfs zodanig dat wij leerlingen moeten weigeren. We hebben slechts een beperkt aantal leswagens waarmee telkens vier leerlingen en een leraar aan de slag gaan. Er is zoveel vraag naar deze richting dat we voorrang geven aan leerlingen die al bij ons ingeschreven zijn. Momenteel tellen we in het vijfde en zesde jaar telkens zeventien leerlingen en hebben we in het zevende jaar ‘bijzonder transport’ acht leerlingen”, zegt Curvers.

De leerlingen vinden moeiteloos werk. “Chauffeur is een knelpuntberoep en onze opleiding staat gekend voor kwaliteit. De arbeidsmarkt trekt zodanig hard aan onze leerlingen dat het zelfs moeilijk is om hen te motiveren om het zevende jaar te volgen.”

Jobbeurs

Volgende week organiseert het VTI Zeebrugge al voor het vijfde jaar een jobbeurs voor laatstejaars, als sluitstuk op drie weken sollicitatietraining in samenwerking met Auxilios, een bedrijf gespecialiseerd in personeelszaken. Dinsdag 28 november kunnen de leerlingen een levensecht sollicitatiegesprek voeren met vijftien bedrijven uit de regio. Daartoe behoren naast industriële fabrieken specifieke havenspelers zoals APM Terminals, ICO Terminals, Pepsico, Fluxys en Artes-Depret. “De bedrijven zijn zeer bereid om aan onze jobbeurs mee te werken. Bij die gelegenheid komen zij rechtstreeks in contact met gemotiveerde jongeren voor stages en later aanwerving. In de haven wordt rechtstreeks naar onze leerlingen gekeken voor het invullen van de momenteel meer dan duizend openstaande vacatures”, aldus Philip Curvers.

Roel Jacobus