Filmpje schipper Kenny zet nieuwe opleiding matroos in verf (+ video)

Syntra Midden-Vlaanderen start deze maand een nieuwe opleiding ‘Matroos Binnenvaart’. De opleiding is erkend door de VDAB, die het inschrijvingsgeld van werkzoekenden betaalt. Schipper Kenny Deloof maakt promo: “Een actieve job voor jongeren.”

Met de opleiding speelt Syntra in op de enorme vraag naar werkkrachten voor binnenschepen. En de binnenvaart krijgt de komende jaren ongetwijfeld een ‘boost’ als alternatief voor het vrachtvervoer op de dichtslibbende wegen.  

De opleiding gaat van start in de week van 21 september bij Syntra Midden-Vlaanderen in Sint-Niklaas en omvat onder meer basisvaardigheden (36 uur), praktijklessen op de binnenvaartsimulator LENA (16 uur), e-learning (92 uur) en werkplekleren aan boord van een schip (360 uur). Eind januari 2020 moeten de cursisten hun examen matroos binnenvaart afleggen in het examencentrum van de Vlaamse Waterweg. Zowel studenten (+18), werkenden als werkzoekenden kunnen deelnemen.

Inschrijvingsgeld

“De erkenning door VDAB was cruciaal. Die betaalt de inschrijving van werkzoekenden. De erkenning geldt voor onbepaalde duur op voorwaarde dat er voldoende doorstroming is. Niet-werkzoekenden moeten het inschrijvingsgeld zelf betalen”, legt John Reynaert, sectorconsulent van het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart, uit.

De opleiding bestaat voor 60% uit werkplekleren in een leerbedrijf. “Er zijn een dertigtal schippers die een opleiding ‘mentor’ gevolgd hebben. Die worden aangesproken om de leerling-matrozen te begeleiden”, zegt Reynaert.

Groep snel vol

Syntra wil in de week van 21 september starten met een groep van 12 cursisten. “Die groep zal snel volzitten. We hebben nu al 8 definitieve inschrijvingen en er zijn momenteel nog 17 intakegesprekken aan de gang. We bereiden ons al voor om met een tweede groep van start te gaan. Ook dat is haalbaar”, zegt Wim Van Stappen, opleidingscoördinator van Syntra Midden-Vlaanderen, campus Sint-Niklaas.

Van matroos tot schipper containerschip

Om de opleiding matroos extra in de verf te zetten, lanceerde het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart een filmpje met schipper Kenny Deloof in de hoofdrol. Hij volgde als 21-jarige een opleiding tot matroos. “Ik was werkzoekende en had al plannen om aan de slag te gaan als liefdadigheidshelper tot ik op internet op een opleiding matroos stootte. De inschrijvingen waren eigenlijk al afgesloten maar uiteindelijk kon ik de opleiding toch nog volgen. Dat is goed uitgedraaid. Na mijn opleiding heb ik negen jaar gewerkt op mijn eerste stageplek, op een bunkerschip. Van matroos ben ik opgeklommen tot stuurman en ben ondertussen al drie jaar schipper op een containerschip. Ik vaar tussen Zeebrugge en Antwerpen en af en toe tot Duisburg”, zegt Deloof.

Volgens hem is er voldoende interesse voor de sector maar komt het er op aan de mensen beter te bereiken. “Er zijn veel jongeren die iets willen bereiken in hun leven. Dit is een beroep vol actie voor jonge mensen. De selectie is wel belangrijk. Kandidaten moeten bereid zijn om alle facetten van het beroep te aanvaarden. Ik ben ondertussen getrouwd en heb drie kinderen. Ik werk in loondienst en ben een week aan boord en een week thuis. De vader van mijn vrouw was actief in de lange omvaart en zij weet dus wat het is om telkens een periode alleen te zijn”, besluit hij.

Koen Heinen