Nieuwjaarsbrief Steven Polmans (BRUcargo)

In onze nieuwjaarsbrieven blikken relevante spelers uit alle sectoren van het goederenvervoer vooruit naar 2020. De luchtvrachtsector mag hier niet ontbreken. Daarom is vandaag Steven Polmans, director Cargo & Logistics op BRUcargo, onze gast.

Beste Flowslezer,

Zoals de meeste van mijn co-nieuwsbriefschrijvers, wil ook ik graag starten met elk van jullie een mooi, gezond, voorspoedig maar ook boeiend 2020 te wensen.

Alvorens ik ook een aantal algemene wensen maak voor onze industrie in het nieuwe jaar, wil ik nog even terugblikken op het afgelopen jaar. Op het moment dat jullie dit lezen, lijkt 2019 alweer een ver verleden en zitten we allemaal al terug min of meer in de dagelijkse realiteit. Al zijn er de nieuwjaarsrecepties die ons doen beseffen dat er toch iets veranderd is.

Conjunctuur

2019 was voor de luchtvracht geen goed jaar. Luchtvracht staat wereldwijd voor minder dan 1% van alle vervoerde goederen in tonnage. Die 1% vertegenwoordigt dan wel 35% van alle waarde, het toont aan dat luchtvracht een kleine nichespeler is in de logistiek. Klein, maar belangrijk: voor heel wat, zeker tijdkritische, zendingen is er immers geen alternatief. Toch blijft luchtvracht erg conjunctuurgevoelig. Een kleine vertraging in groei merken wij direct exponentieel. Idem aan de andere kant: een hogere groei resulteert ook direct in een zeer sterke stijging in onze volumes. Kleine golfjes in de economie zijn onstuimige baren tegen dat ze bij ons zijn, om toch maar wat maritieme termen te kunnen gebruiken. 2019 was in dat opzicht voor onze industrie geen goed jaar.

Infrastructuur

Ook op Brussels Airport hebben we dat gemerkt met een sterke daling in onze vrachtcijfers. Na vijf jaren van sterke groei is daar in 2019 een abrupt maar tijdelijk einde aan gekomen. Dus geen jaar om te onthouden. Maar dit heeft ons niet tegengehouden om heel wat investeringen te lanceren en onze infrastructuur op de vrachtzone van de luchthaven te versterken. Zowel aan de luchtvaartzijde als aan de landzijde investeren we meer dan ooit in renovatie, vernieuwing en uitbreiding in algemene infrastructuur en in vrachtloodsen. Een groot deel daarvan zal in de komende maanden in gebruik genomen worden.

Volwassen

Ook op het gebied van digitalisering hebben we weer een aantal bijkomende stappen gezet. Vijf jaar geleden lanceerden we ons digitaal platform BRUcloud, met vandaag al heel wat actieve applicaties in gebruik. En afgelopen maanden mochten we tevreden vaststellen dat die innovatieve digitale oplossing ook zijn weg vond naar andere luchthavens in België, Europa en zelfs de wereld. Dat opent nieuwe perspectieven rond samenwerking met andere logistieke hubs in de wereld en verdere efficiëntieverbeteringen voor onze gebruikers en stakeholders op de luchthaven. Dit hadden we niet kunnen realiseren zonder de goede samenwerking tussen alle actoren op de luchthaven binnen Air Cargo Belgium. Vorig jaar vierden we onze 3e verjaardag als community-organisatie, en sneller dan verwacht mogen we vaststellen dat die organisatie volwassen is geworden met een grote meerwaarde voor onze zone en voor de leden.

Samenwerking

Wat wens ik tenslotte onze industrie toe in 2020? Dat kan ik samenvatten in drie woorden: (nog veel meer) samenwerking, (eindelijk volop durven gaan voor) digitalisering en duurzaamheid. Net als 2019 zal ook 2020 nog heel wat onzekerheden brengen. En dus heel wat uitdagingen. De nodige flexibiliteit aan de dag leggen, zal noodzakelijk zijn om te overleven en groeien. Maar met de nodige samenwerkingen, focus op digitale oplossingen en ontwikkelingen zal dat allemaal iets makkelijker gaan en zullen we onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland kunnen versterken. En tegelijkertijd zullen we moeten beseffen dat dit op een duurzame manier doen, geen optie meer is maar een vereiste.

Regering

En tenslotte wens ik ons allemaal ook een stabiele en sterke regering. Maar misschien vraag ik nu wel te veel en is mijn potje met wensen niet meer toereikend …

Maak er een goed jaar van!

Steven Polmans, director Cargo & Logistics, Business Development van Brussels Airport Company

 

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner

www.grimaldi.napoli.it