Nieuwjaarsbrief Philippe Oyen, ASV (Antwerpse Scheepvaartvereniging)

Volgende auteur in onze bekende reeks nieuwjaarsbrieven, die overigens ook beschikbaar zijn voor niet-abonnees, is Philippe Oyen. De voorzitter van de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV) geeft zijn wensen voor het nieuwe jaar mee.

Beste havencollega’s,

Ik heb even de vorige nieuwjaarsbrief erbij genomen, omdat ik wou vermijden in herhaling te vallen of godbetert u te vervelen. Ik had u in december vorig jaar een goede gezondheid gewenst, toen nog de link makend met de ASV-contributie voor kankeronderzoek. De haven van Antwerpen had ik eveneens een goede economische gezondheid toegewenst, zeker toen de breakbulkcijfers in dalende lijn gingen. En ik had zelfs ook in alle bescheidenheid onze overheden de beste wensen toegewenst. Ik klaagde daar de traagheid der beslissingen aan in onder andere douanedossiers, loodsendossiers enzovoort.

Wel, gelieve mijn gemeende excuses te aanvaarden als ASV-voorzitter, omdat met betrekking tot al die wensen die ik u overmaakte in 2019, net het tegenovergestelde is gebeurd.   

Een goede gezondheid ... serieus? Meer dan 18.697 doden in België, wanneer ik dit schrijf. Ik kan alleen maar hopen dat u en uw familie gespaard bleven.

Betere breakbulkcijfers? Laat me niet lachen. De grootste daling ooit: min 30%. Antwerpen zal een breakbulkhaven blijven, daarvan ben ik overtuigd, maar onze arbeidsorganisatie moet nu echt aangepast worden.

Douane? Ik herinner me niet zo lang geleden een samenwerkingsovereenkomst getekend te hebben. Nu weet ik eigenlijk niet wat we praktisch van de douane verkregen hebben. Onze douane-experten zeggen me dat we terug naar af zijn op grote dossiers. Dus was die overeenkomst toch maar een vodje papier? Scheepsagenten en expediteurs werden opnieuw meer en meer geviseerd in 2020.

Loodsen? De laatste actie (niet van de rivierloodsen) ging zelfs over de multivalentie die terug in vraag wordt gesteld ... Een stap terug in de tijd?

Op digitaal vlak maken we toch enige vooruitgang (CPU, Bulkchain, ...). Maar ook daar loopt het nu niet echt van een leien dakje, maar goed: er is vooruitgang.

Veel positieve nieuwjaarsberichten en wensen heeft u al kunnen lezen en bekomen. Ik sluit me daar graag in gedachten bij aan. Maar gezien mijn laatste brief en het verkregen resultaat,  hou ik het nu maar bij ... break a leg in 2021.

Philippe Oyen, voorzitter Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV)

 

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner

www.msc.com