Nieuwjaarsbrief Luc Hellemans (CEO Lantis)

De reeks nieuwjaarsbrieven loopt stilaan ten einde. Wat nog niet op z'n einde loopt, is het verhaal van de Oosterweelverbinding. Daarover vertelt Luc Hellemans van Lantis, het bedrijf dat de Oosterweelverbinding in Antwerpen bouwt.

Met het nieuwe jaar nog vers uit de startblokken, kijken we nog één keertje terug op dat bijzondere jaar 2020. Over het voorbije jaar valt heel wat te zeggen. Zonder in herhaling te vallen, wil ik er samen met u toch nog even in vogelvlucht doorgaan, zodat duidelijk wordt dat het voorbije jaar ook heel wat kansen bood. Wie nu schakelt, komt het eerst uit de bocht. En geschakeld hebben we!

Eindelijk

Op 30 april iets na 21.00 uur ‘s avonds duwde onze directeur Omgeving Bart Van Camp op de knop in het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. Op het scherm verscheen: uw aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend. Met die boodschap kwam een einde aan een jarenlang proces van voorbereiden, tekenen, ontwerpen en plannen. Meer dan honderd medewerkers volgden dit historisch moment live mee, dankzij een uit de kluiten gewassen Teamsmeeting. De ontlading was groot, de trots om dat in deze bijzondere tijden waar te maken, was zo mogelijk nog groter. Zeven maanden later kregen we een overtuigend jawoord op onze aanvraag van bevoegd minister Zuhal Demir: de werken aan de Oosterweelverbinding op rechteroever werden vergund en konden van start gaan. Eindelijk! Opnieuw konden we elkaar alleen maar digitaal feliciteren, maar opnieuw was de fierheid zo groot dat ze voelbaar was in elke individuele thuiswerkplek.

2021

Op die manier kwam er een einde aan een jarenlange zoektocht naar een oplossing voor mobiliteit en leefbaarheid in de grootste stad van Vlaanderen. Van een papieren woordenstrijd gaan we naar concrete stappen op het terrein. Wij zullen de komende maanden en jaren vaart maken, zoals we dat vandaag al doen met ons team op Linkeroever en in Zwijndrecht. We hebben op rechteroever heel wat werk voor de boeg, maar we verschijnen, samen met onze aannemers, beslagen aan de start. Nog deze week starten we in Zeebrugge met de aanleg van het tijdelijke dok dat we daar realiseren om de verschillende onderdelen van de Scheldetunnel te kunnen bouwen. Later dit voorjaar worden we ook in Antwerpen zichtbaar op het terrein, en trappen we de werf voor de Scheldetunnel definitief op gang. Staan dit jaar nog op de planning: de kick-off van het Oosterweelknooppunt, de renovatie van de Royerssluis en de start van de voorbereidende werken om de tijdelijke R1 te kunnen bouwen.

Grote Vriendelijke Reus

De slapende reus die Oosterweel heet, is wakker geworden, en dat zal u de komende maanden en jaren ongetwijfeld merken. Het is nu aan ons om er een Grote Vriendelijke Reus van te maken om het met het boek van Roald Dahl te zeggen. Samen met de aannemers, met de omgeving en met u zullen we de dromen van die reus omzetten in de praktijk.  Onze organisatie is er alvast klaar voor. Tijdige en betrouwbare communicatie over de planning van onze werken en de impact daarvan op uw werknemers, klanten en leveranciers ... dat is ons engegament naar u toe.

In ruil vragen we u om die broodnodige modal shift hoog op uw agenda te houden. Een Oosterweelproject zonder volwaardige modal shift is een gemiste kans voor een beloftevolle toekomst van de toekomstige generaties. Meer dan ooit moeten we radicale keuzes durven maken. Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat we in staat zijn om onszelf heruit te vinden. Welnu, de Oosterweelverbinding geeft ons de historische kans om onze woon- en werkomgeving opnieuw uit te vinden. Want Oosterweel gaat niet alleen om het rondmaken van de Ring rond Antwerpen, het gaat om het duurzaam verbinden van stad en haven, van leefbaarheid en economie, van infrastructuur en stedelijke ontwikkeling.

Dus laat een duurzame verbinding ook mijn wens voor u zijn, in een hoopvol 2021.

Luc Hellemans (CEO Lantis)