Nieuwjaarsbrief Alexander Saverys (CEO CMB)

Niemand die er nog aan twijfelt dat in dit decennium duurzaamheid en energie cruciale thema's worden in ieders leven. In deze reeks nieuwjaarsbrieven maken we dan ook graag plaats voor een van de 'early adopters': Alexander Saverys van CMB.

Beste maritieme vrienden,

Ik ben dit jaar mijn Miles & More-status kwijtgespeeld.

Geen vluchten heen en weer naar China, Japan en Korea. Geen vroege ritten naar Zaventem om klanten te bezoeken in Oslo, New York of Athene. Ironisch genoeg was mijn laatste businessvlucht een reis naar Zambia om ons herbebossingproject te bezoeken in Chipata. De 60 miljoen bomen die we daar elk jaar planten, capteren de CO2-uitstoot van de CMB-vloot in afwachting van onze (r)evolutie naar groene waterstof en ammoniak. En dus ook de paar ton CO2 van mijn (voorlopig?) laatste vlucht met de A380 van Emirates.

En toch

En toch heb ik wel wat mijlen afgehaspeld dit jaar. Van mijn homeoffice naar de homekoffiemachine. Van de kamer van mijn pre-teachende kinderen naar de defecte printer. Van de zoveelste conferencecall naar het zoveelste pakje aan de voordeur. Van de ene kant van mijn tuin – ja, dat geluk heb ik – naar de andere. Joggen, lopen, wandelen, springen, dansen, ijsberen, stampvoeten ... allemaal binnen een straal van een kilometer. Voor een globetrotter als ik, werd de wereld plots heel klein. En toch.

En toch is onze maritieme wereld blijven draaien. Dankzij de inzet van de miljoenen mensen actief in onze bruisende industrie en in het bijzonder dankzij de inzet van onze zeevarenden. Wat sommigen onder hen hebben meegemaakt dit jaar: nooit meer. Minder aanwezig op hln.be dan het kabinepersoneel van Brussels Airlines en de geblokkeerde truckers in Dover. Maar even essentieel.

Green Deal

2020 was het jaar van de Europese Green Deal. Nooit gedacht dat Europa haar elan zo snel terug zou vinden en zou ... leiden! China, de VS ... iedereen holt ons achterna met zijn eigen groene plannen. Nu weet ik wel dat 'wij waren eerst' ons niet competitiever en innovatiever maakt, maar het signaal van de Europese Commissie én de reactie van de bedrijfswereld mochten er zeker zijn.

Ik geloof in Antwerpen

Ik geloof in Europa. Ik geloof in België en Vlaanderen. Ik geloof in Antwerpen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We hebben allemaal een beetje Scheldewater in ons DNA. Onze maritieme industrie is wereldtop en we moeten verder bouwen op onze fantastische mensen en bedrijven. Daarom steken we zoveel energie in het project Maritieme Campus Antwerpen. Het geloof dat we van Antwerpen het Kloppend Hart van Maritiem Europa kunnen maken, is er dit jaar nog op vooruitgegaan.

Waterstof, de nieuwe olie

Ondertussen draaide onze CMB waterstofmotor in 2020 op volle toeren: BeHydro, H2-tankstation in Antwerpen, de H2-tractor, de HydroTug, de HydroBingo-ferry in Japan en op de valreep de overname van Windcat Workboats, de nummer twee in de offshore wind-CTV-markt. Waterstof wordt de brandstof van onze schepen. Waterstof wordt de cargo van onze schepen. Petroleum Zuid? Waterstof Zuid!

Tot slot nog een boodschap aan onze politici: ik wens jullie heel veel moed in de komende maanden. Vergeet de bagger, het gesakker en de oneerlijke kritiek van de stuurlui aan de wal. Klim naar het kraaiennest, overzie de storm en wend de steven richting een betere maatschappij na de pandemie. Een maatschappij met gezonde mensen, gezonde bedrijven en een gezonde overheid.

Aan iedereen van harte een ondernemend en boeiend jaar gewenst. En een pintje en een knuffel.

Alexander Saverys, CEO CMB
 

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner

www.asv.be